Зеленчуково руло
Едно от очарованията на готвенето е, че често има възможност за интересна смяна на продуктите. Така в тази рецепта очакваното тесто с брашно е заместено с картофено пюре, което обгръща апетитния зеленчуков пълнеж.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г картофи
- 1 с. л. зехтин
- 1 стрък праз или 1 глава лук, нарязани на ситно
- 1 яйце
- 100 г кашкавал, настърган
- 1 ч. л. чубрица
- ½ ч. л. джоджен
- сол и пипер на вкус
- за пълнежа:
- 4 печени червени чушки
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. замразен зелен грах
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол и шарен пипер на вкус
- 100 г настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват, обелват и се смачкват на пюре.
- 2.
В загретия зехтин се слага празът с 1 с. л. вода. Разбърква се, докато течността се изпари. Добавя се към картофите заедно с яйцето, кашкавала, чубрицата, джоджена, солта и пипера . Сместа се разстила на правоъгълник върху намокрено фолио за свежо съхранение.
- 3.
Върху картофите се подрежда слой от червените чушки.
- 4.
В загрятото масло се слага лукът с 1 с. л. вода и се разбърква, докато омекне. Добавя се грахът и се подправя със сол, пипер и лимонов сок на вкус. Всичко се пасира леко, като трябва да останат и непасирани зрънца грах.
- 5.
Граховото пюре се разстила върху чушките и ястието се завива на руло с помощта на фолиото. Прехвърля се в тавичка, поръсва се с кашкавала и се запича 30 мин. на 190° С.