Великденска салата с аспержи и ягоди
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г аспержи
- 1 ч. ч. пресен млад спанак
- 2 ч. ч. зелени листни зеленчуци - рукола, айсберг или зелена салата
- 5-6 листа левурда или 2 стръка пресен лук и 2 стръка пресен чесън, нарязани на ситно
- 100 г френско козе сирене, нарязано
- 50 г белени запечени лешници, натрошени
- 3-4 ягоди, нарязани на резенчета
- за дресинга:
- 100 мл зехтин
- 1 с. л. ягодов или ябълков оцет
- 1 с. л. мека дижонска горчица
- 2 ч. л. течен мед
- ½ ч. л. смлян шарен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Добре измитите листни зеленчуци се подсушават и се накъсват.
- 2.
Аспержите се пускат за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се отцеждат и се заливат с ледена вода, за да запазят свежия си зелен цвят. Отцеждат се, подсушават се и се срязват по дължина на две. Ако са прекалено дълги, се срязват още на две.
- 3.
В купа се разбиват заедно зехтинът, оцетът, горчицата, медът, пиперът и солта.
- 4.
Смесват се листните зеленчуци, аспержите, левурдата и се разбъркват с дресинга. Салатата се разпределя в чинии и се поръсва със сиренето, лешниците и ягодите.
Подходящи типове вина
Апр. 2017
Още подобни рецепти
Коментари