Начало За нас Реклама Контакти

Великденска салата с аспержи и ягоди

Снимка за Великденска салата с аспержи и ягоди
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Великден все се пада някъде в началото на сезона на аспержите и това е най-добрият повод да се зарадваме на тези изключително вкусни зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 300 г аспержи
  • 1 ч. ч. пресен млад спанак
  • 2 ч. ч. зелени листни зеленчуци - рукола, айсберг или зелена салата
  • 5-6 листа левурда или 2 стръка пресен лук и 2 стръка пресен чесън, нарязани на ситно
  • 100 г френско козе сирене, нарязано
  • 50 г белени запечени лешници, натрошени
  • 3-4 ягоди, нарязани на резенчета
  • за дресинга:
  • 100 мл зехтин
  • 1 с. л. ягодов или ябълков оцет
  • 1 с. л. мека дижонска горчица
  • 2 ч. л. течен мед
  • ½ ч. л. смлян шарен пипер на вкус
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Добре измитите листни зеленчуци се подсушават и се накъсват.

  • 2.

    Аспержите се пускат за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се отцеждат и се заливат с ледена вода, за да запазят свежия си зелен цвят. Отцеждат се, подсушават се и се срязват по дължина на две. Ако са прекалено дълги, се срязват още на две.

  • 3.

    В купа се разбиват заедно зехтинът, оцетът, горчицата, медът, пиперът и солта.

  • 4.

    Смесват се листните зеленчуци, аспержите, левурдата и се разбъркват с дресинга. Салатата се разпределя в чинии и се поръсва със сиренето, лешниците и ягодите.

Подходящи типове вина
Апр. 2017
Още подобни рецепти
Коментари