Баба гануш с бял шоколад
Ориенталското предястие от патладжани и тахан по същността на основните си продукти е на ръба между сладкото и горчивото, а смелата добавка на бял шоколад категорично го праща в сладката посока, но така, че да не губи функциите си на разпалващо апетита блюдо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патладжана
- 100 г морска сол
- 4 с. л. зехтин
- 1 глава чесън
- 80 мл лимонов сок
- 100 г сусамов тахан
- 60 г бял шоколад, стопен
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 щипка пушен червен пипер
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват на половини по дължина, месото се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се среже кората. Слагат се за 40 мин. в 2 л вода, в която е разтворена морската сол. Измиват се, подсушават се, намазват се със зехтина, слагат се в тавичка с разрязаната част надолу.
- 2.
Чесънът се поставя върху лист алуминиево фолио, поръсва се с няколко капки зехтин и се слага в тавата при патладжаните. Всичко се поставя във фурна, загрята на 220° С, за около 25 мин. или докато месото на патладжанте омекне и се зачерви добре.
- 3.
Вътрешността им се изстъргва с лъжица. Чесънът се разопакова и омекналите изпечени скилидки се изстискват при патладжаните. Прибавят се лимоновият сок, таханът, шоколадът, магданозът, кимионът, двата вида червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Всичко се разбива енергично с дървена лъжица. Отгоре може да се поръсят зърна нар.