Зеленчукови пънчета
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 едри картофа
- 1 патладжан
- 125 г моцарела или сирене тип дунавия, нарязани на кръгчета
- 1 домат, нарязан на кръгчета
- 3 с. л. нарязани листа босилек
- 100 мл зехтин
- червен и шарен пипер на вкус
- 100 г настърган пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на кръгчета дебели 1 см и се слагат да се сварят за 10 мин. във вряща подсолена вода.
- 2.
Патладжаните се нарязват на кръгчета дебели 1 см, посоляват се обилно със сол и се оставят да постоят 5 мин. Измиват се, подсушават се и се слагат да се сварят на пара за 7-8 мин.
- 3.
Босилекът се пасира със зехтина и щипка сол.
- 4.
Резен картоф се поръсва с червен пипер, слага се моцарела, лъжица босилков зехтин, кръгче домат, резен патладжан, шарен пипер и се поръсва обилно с пармезан. Получените пънчета се запичат за 10 мин., или докато се зачервят, във фурна, загрята до 200˚ С.