Зеленчукови омлети с млечен сос
В това богато на вкусове бързо ястие са комбинирани скариди, соеви кълнове, чушка и селъри. Можете да го разнообразите, като замените скаридите с пилешко месо или колбас и прибавите гъби.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч.ч. соеви кълнове
- 1 с.л. краве масло
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 2 стъбла селъри, нарязани на ситно
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 2 с.л. нахутено или оризово брашно
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1 ч.ч. размразени коктейлни скариди, сварено пилешко месо или колбас
- 6 яйца, леко разбити
- лют сос, по желание
- сол на вкус
- бял пипер на вкус
- фъстъчено или слънчогледово олио за пържене
- за соса:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. нарязан пресен джоджен
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- щипка кимион
- сол на вкус
- бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Соевите кълнове се заливат с вряща вода и след като постоят 30 сек., се прецеждат.
- 2.
В загрятото масло се слагат да се задушат за 4-5 мин. пресният лук, селърито и чушката. Оставят се да изстинат.
- 3.
Към разбитите яйца се добавят скаридите, соевите кълнове, брашното, магданозът и задушените зеленчуци. Всичко се овкусява със сол, лют сос и бял пипер.
- 4.
В тиган се наливат около 2 с. л. олио и се загряват. С голяма лъжица се гребва от яйчно-зеленчуковата смес и се изпържват малки омлети.
- 5.
Млечният сос се приготвя, като млякото се разбива с пресния лук и джоджена. Овкусява се с кимион, сол и черен пипер на вкус.
Вариации · Вместо соеви кълнове, добавете едро настъргана и изстискана тиквичка.