Стриди Рокфелер
Богатата рецепта е създадена съвсем в края на XIX век в ресторанта Antoine's в Ню Орлиънс заради недостига на охлюви, които да бъдат приготвени по бургундски. Оттогава ресторантът е продал над 3 500 000 порции от своето емблематично ястие.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 стриди
- 60 г масло
- 1 шалот, ситно нарязан
- 1 с. л. брашно
- 30 мл рикар, перно или узо
- 1 скилидка чесън, фино настъргана
- 1 ч. л. аншоа, фино нарязана
- 100 мл сметана
- 100 г бейби спанак
- 2 листа пресен босилек, нарязан
- 1 стрък естрагон, нарязан
- 2 с. л. пармиджано, настъргано
- 2 с. л. запечена галета панко или пресни трохи от бял хляб, леко запечени
- морска сол
- 1 с. л. пресен лук, ситно нарязан
- сок от лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Стридите се отварят над купа с цедка. Месото се изважда внимателно, соковете се прецеждат и се запазват. По-дълбоките черупки се измиват и се подреждат в тавичка.
- 2.
Маслото се стопява в тиган на умерен огън. Слага се шалотът, леко се посолява и се разбърква 3-5 мин., докато омекне. Прибавя се рикарът, разбърква се, докато почти се изпари, слагат се чесънът и аншоата. Разбъркват се. Прибавя се брашното. Разбърква се, сипват се сметаната и сокът от стридите. Разбърква се около минута.
- 3.
Добавят се спанакът, босилекът и естрагонът. Разбърква се, докато се сгъсти. Ако сместа е много гъста се, добавят малко сметана и вода. Подправя се със сол на вкус.
- 4.
Черупките от стридите се слагат във фурна, загрята на 190° С за 3-4 мин., докато се сгорещят.
- 5.
Смесват се пармиджаното и галетата.
- 6.
На дъното на всяка черупка се слага по малко от спаначената смес, отгоре се поставя месото на стридата и върху нея отново се сипва от спаначената смес. Поръсват се с панко и пармиджано. Запичат се 3 мин. на 190° С и още 2 мин. само на загрят горен реотан на фурната. Поднасят се веднага, поръсени с пресен лук и лимонов сок.