Начало За нас Реклама Контакти

Скариди в оризово фиде със сос от печени чушки и спондж от спанак

Снимка за Скариди в оризово фиде със сос от печени чушки и спондж от спанак
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Молекулярната кухня е отвъд върхът на савата си и някои нейни достижения вече се възприемат едва ли не като обичайни за домашните готвачи. Особено ако притежават сифон за сметана. С негова помощ се прави привлекателният зелен спондж от тази рецепта, за да придружи сочните и хрупкави пържени скариди. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за спонджа:
  • 80 г захар
  • 50 г брашно
  • 20 г бадемово брашно
  • 5 яйца
  • 40 г пюре от спанак
  • за соса:
  • 2 филии бял хляб, без кората
  • 4 с. л. прясно мляко
  • 2 печени червени чушки
  • 2 щипки пушен червен пипер, по желание
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 80 мл олио от гроздови семки
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за скаридите:
  • 200 г скариди
  • 100 г оризово фиде
  • 1 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 ч. ч. олио за пържене
  •  черен пипер на вкус
  •  ядливи цветя и зелени подправки за украса

Начин на приготвяне

  • 1.

    За спонджа всичко се пасира, излива се в сифон за сметана, затваря се и се зарежда с един патрон. Картонени чашки за кафе се срязват на дъното и страните. Със сифона се пълни до ⅓ от обема на чашата и се пече 45 сек. в микровълнова фурна на пълна мощност. Обръщат се върху решетка и след като изстинат, се изваждат от чашките. Накъсват се на парченца.

  • 2.

    За соса хлябът се накисва в прясното мляко 10 мин. и се изстисква. Пасират се заедно чушките, накиснатият хляб, пиперът, чесънът, лимоновият сок и горчицата. Докато се пасират, се прибавя постепенно олиото. Подправят се със сол и пипер на вкус. Ако сосът се получи много гъст, се добавят 2-3 с. л. гореща вода.

  • 3.

    Фидето за скаридите се залива с 1 л вряща вода и се оставя за 15 мин., докато омекне. Прецежда се и се подсушава добре.

  • 4.

    Скаридите се обелват, като се оставя последният сегмент на опашката. Почистват се черната вена на гърба. 

  • 5.

    Заедно се счукват в хаванче кориандърът, чесънът и 1-2 с. л. зехтин. Слагат се скаридите и се мариноват за 15 мин.

  • 6.

    Всяка скарида се увива стегнато с 5-10 нишки от фидето. Изпържват се в сгорещеното олио, докато се зачервят.

  • 7.

    Скаридите и спонджът се поднасят върху соса, декорирани с цветя и подправки.

Подходящи типове вина
Окт. 2017
Още подобни рецепти
Коментари