Начало За нас Реклама Контакти

Октопод с фава

Снимка за Октопод с фава
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Фавата на български се нарича посевно секирче и изглежда е останала да се отглежда само в едно-две села у нас. В Гърция обаче е популярно вариво и комбинирането ѝ с друга кулинарна емблема на страната е дяволски вкусна идея.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1-1,5 кг октопод
  • 250 мл бяло вино
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 лимон, срязан на половина
  • 2 коркови тапи от бяло вино
  • 2 скилидки чесън
  • за мариноване:
  • 50 мл зехтин
  • ¹/₃ ч. л. пушен пипер
  • ½ ч. л. семена от резене
  • 1 ч. л. счукан шарен пипер
  • ½ ч. л. кориандър
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • ½ ч. л. морска сол
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • 1 лимон, нарязан на резени
  • за фавата:
  • 250 г фава
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна бахар
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязан
  • ¹/₃ ч. л. кимион
  • 1 с. л. туршия от лайм, по желание
  •  сокът на 1 лимон
  • 100 мл зехтин
  • 1 ч. л. урфа
  •  сол 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Октоподът се почиства, слага се в тенджера, залива се с виното и толкова вода, че да го покрие с 3 см, слагат се лимонът, целите скилидки чесън, корковите тапи и пиперът. След като заври, огънят се намалява и октоподът се оставя да къкри около 50 мин. или докато омекне. Отстранява се от огъня и се оставя захлупен още 30 мин.

  • 2.

    Отцежда се и се обтрива с всички подправки, пресованият чесън, лимоновият сок, солта и зехтина. Слага се да се запече на загрят грил или грил-тиган. Нарязва се на парчета.

  • 3.

    Фавата се залива с 500 мл вода и се слага да ври на тих огън с дафиновия лист и бахара, докато омекне. Отцежда се и подправките се отстраняват.

  • 4.

    Топлата фава се разбърква с чесъна, кимиона, ситно нарязаната туршия от лайм, лимоновия сок, зехтина и солта.

  • 5.

    На дъното на чиния се слага фавата, отгоре се поръсва с урфата. Слагат се парчетата октопод и веднага се сервира.

Подходящи типове вина
Юни 2017
Още подобни рецепти
Коментари