Октопод с фава
Фавата на български се нарича посевно секирче и изглежда е останала да се отглежда само в едно-две села у нас. В Гърция обаче е популярно вариво и комбинирането ѝ с друга кулинарна емблема на страната е дяволски вкусна идея.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1-1,5 кг октопод
- 250 мл бяло вино
- 10 зърна черен пипер
- 1 лимон, срязан на половина
- 2 коркови тапи от бяло вино
- 2 скилидки чесън
- за мариноване:
- 50 мл зехтин
- ¹/₃ ч. л. пушен пипер
- ½ ч. л. семена от резене
- 1 ч. л. счукан шарен пипер
- ½ ч. л. кориандър
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- ½ ч. л. морска сол
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 лимон, нарязан на резени
- за фавата:
- 250 г фава
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
- 1 скилидка чесън, ситно нарязан
- ¹/₃ ч. л. кимион
- 1 с. л. туршия от лайм, по желание
- сокът на 1 лимон
- 100 мл зехтин
- 1 ч. л. урфа
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства, слага се в тенджера, залива се с виното и толкова вода, че да го покрие с 3 см, слагат се лимонът, целите скилидки чесън, корковите тапи и пиперът. След като заври, огънят се намалява и октоподът се оставя да къкри около 50 мин. или докато омекне. Отстранява се от огъня и се оставя захлупен още 30 мин.
- 2.
Отцежда се и се обтрива с всички подправки, пресованият чесън, лимоновият сок, солта и зехтина. Слага се да се запече на загрят грил или грил-тиган. Нарязва се на парчета.
- 3.
Фавата се залива с 500 мл вода и се слага да ври на тих огън с дафиновия лист и бахара, докато омекне. Отцежда се и подправките се отстраняват.
- 4.
Топлата фава се разбърква с чесъна, кимиона, ситно нарязаната туршия от лайм, лимоновия сок, зехтина и солта.
- 5.
На дъното на чиния се слага фавата, отгоре се поръсва с урфата. Слагат се парчетата октопод и веднага се сервира.