Панирани калмари
Хрупкава коричка и нежно, съвсем леко жилаво месо - това е идеалното състояние на панираните калмари. А когато се добави и свежа салата, рецептата става неописуемо неустоима.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 туби калмари
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. лимонов сок
- 100 мл бира
- ½ ч. ч. царевично брашно
- 1 ч. ч. пшенично брашно
- олио за пържене на маслена баня
- за гарниране:
- 1 ч. ч. рукола
- 250 г чери доматчета
- 1 лимон, нарязан на резенчета
- 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
- 1 с. л. сос от нар
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се нарязват на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слагат се в купа и се разбъркват със содата, солта, захарта и лимоновия сок. Добавят се 3-4 кубчета лед и ледената бира. Слагат се за 1 час в хладилника.
- 2.
Смесват се царевичното и пшеничното брашно.
- 3.
Кръгчетата се отцеждат и се овалват в брашното. Пържат се 2-3 мин. на маслена баня, на 180° С, докато се зачервят.
- 4.
За гарнитурата руколата се разбърква с доматчетата и лука. Поръсват се с морска сол и се напръскват със зехтина и сос от нар.
- 5.
Калмарите се сервират горещи със свежата гарнитура и резени лимон.