Начало За нас Реклама Контакти

Панирани калмари

Снимка за Панирани калмари
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 1 час в хладилника
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Хрупкава коричка и нежно, съвсем леко жилаво месо - това е идеалното състояние на панираните калмари. А когато се добави и свежа салата, рецептата става неописуемо неустоима.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 туби калмари
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 100 мл бира
  • ½ ч. ч. царевично брашно
  • 1 ч. ч. пшенично брашно
  •  олио за пържене на маслена баня
  • за гарниране:
  • 1 ч. ч. рукола
  • 250 г чери доматчета
  • 1 лимон, нарязан на резенчета
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 1 с. л. сос от нар
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Калмарите се нарязват на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слагат се в купа и се разбъркват със содата, солта, захарта и лимоновия сок. Добавят се 3-4 кубчета лед и ледената бира. Слагат се за 1 час в хладилника.

  • 2.

    Смесват се царевичното и пшеничното брашно.

  • 3.

    Кръгчетата се отцеждат и се овалват в брашното. Пържат се 2-3 мин. на маслена баня, на 180° С, докато се зачервят.

  • 4.

    За гарнитурата руколата се разбърква с доматчетата и лука. Поръсват се с морска сол и се напръскват със зехтина и сос от нар.

  • 5.

    Калмарите се сервират горещи със свежата гарнитура и резени лимон.

Подходящи типове вина
Юни 2016
Още подобни рецепти
Коментари