Миди с мариновани зеленчуци и два вида скордаля
Ястията с много елементи не са обичайни в домашната кухня, но тази рецепта за миди се приготвя доста лесно и заслужава да отделите малко повече време за нея, така че да зарадвате и хората, за които я готвите, и себе си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за скордаля с картофи:
- 500 г картофи
- 4 скилидки чесън
- 100 мл лек зехтин
- 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
- сол на вкус
- за скордаля с орехи:
- 100 г среда от отлежал бял хляб
- 100 г орехи
- 100 мл студена вода
- 2 с. л. винен оцет
- 4 скилидки чесън
- сол на вкус
- 100 мл лек зехтин
- за праха от маслини:
- 200 г черни маслини
- за маринованите зеленчуци:
- 1 тъмнозелена тиквичка
- 1 светлозелена тиквичка
- 1 едър морков
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
- ½ ч. л. малдонска сол
- за мидите:
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- ½ ч. ч. трохи от ръчен хляб
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 500 г миди
- 1 с. л. пастис или узо
- 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- кълнове от грах и ядливи цветя за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите за скордалята се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се и се пресоват.
- 2.
В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и, като се бърка с дървена лъжица, се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.
- 3.
За скордалята с орехи кората на хляба се изрязва и останалата част се накисва в студената вода за 10 мин.
- 4.
Изстисква се и се пасира заедно с орехите, оцета, сол на вкус и чесъна. Постепенно се прибавя зехтинът, докато сосът продължава да се пасира.
- 5.
За праха от маслини, маслините се нарязват на кръгчета и се слагат на тънък слой върху хартия за печене. Слагат се за 4-5 мин. в микровълновата фурна на умерена мощност, като на всеки 30 сек. се изваждат и се разбъркват. Изсушените и охладени маслини се стриват с пръсти или в хаванче на прах.
- 6.
Тиквичките и морковът се нарязват на много тънки ленти по цялата им дължина с белачка за зеленчуци. Поръсват се със солта и лимоновата кора и се оставят за 10 мин. Подсушават се, поръсват се със зехтин и лимонов сок. Върху лента от тъмнозелена тиквичка се поставя лента от светлозелена и и отгоре лента от морков. Навиват се на стегнато руло. За порция се приготвят по 7 рула.
- 7.
За мидите се загряват заедно зехтинът и маслото. Слагат се трохите и се разбъркват, докато леко се зачервят. Прибавя се чесънът и щом се засили ароматът му, се изважда с решетеста лъжица заедно с трохите. Слагат се мидите, узото и лютият пипер. Разбъркват се, фламбират се, затварят се с капак за 3 мин., докато се отворят всички миди. Разбъркват се с трохите, чесъна и магданоза.
- 8.
Голяма чиния се поръсва с праха от маслини. Отгоре се разполагат зеленчуковите рулца и мидите, по малко от двата вида скордаля и трохи от мидите. Довършва се с кълновете от грах и цветя.