Зеленчукови кюфтенца в доматено къри
Рецепта с екзотичен елемент, която със сигурност ще допадне на любителите на постната храна. Комбинацията от зеленчуци е допълнена с нахутено брашно, което й придава специфичен привкус, а цялата композиция изпъква още по-ярко на фона на пикантното доматено къри.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ ч. ч. замразени или консервирана царевица
- ½ ч.ч. замразен или консервиран грах
- ½ ч. ч. зелен фасул, нарязан на ситно
- ½ ч. ч. моркови, нарязани на малки кубчета
- ½ ч. ч. нахутено брашно (бесан)
- ½ ч. л. кайенски пипер
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- 300 мл олио за пържене
- за доматеното къри:
- 500 г домати
- 1 ч. л. захар
- 2 с. л. доматено пюре
- 200 мл вода
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 ч. л. къри на прах
- ½ ч. л. чили на прах
- 1 щипка канела
- 2 с. л. кокосова сметана
- сол на вкус
- за гарниране:
- сварен ориз басмати
Начин на приготвяне
- 1.
Царевицата, грахът, фасулът и морковите се слагат да се сварят на пара за 20 мин. Нахутеното брашно се разбърква със солта, шарения и кайенския пипер. Прибавя се по малко към сварените зеленчуци, като се разбърква с ръка, докато могат да се оформят малки топчици.
- 2.
Олиото се сгорещява и в него се изпържват кюфтенцата на маслена баня. Слагат се да се отцедят върху кухненска хартия.
- 3.
Доматите за кърито се обелват и се нарязват на малки кубчета. Смесват се с пюрето и захарта и се оставят да поврат 15 мин. Добавят се водата и джинджифилът и се оставят още 3 мин. на огъня. Прибавят се подправките и всичко се оставя да къкри 2-3 мин. Внимателно се налива кокосовото мляко и се разбърква. Добавят се изпържените кюфтенца и след 3-4 мин. ястието се отстранява се от огъня.
- 4.
Кюфтенцата се сервират, залети със соса и гарнирани с ориза.