Зеленчукова супа със сос писту
Традиционната провансалска зеленчукова супа е само една от безбройните характерни рецепти за този средиземноморски район. Допълнена с местния, подобен на италианското песто, сос писту, свежата гозба е чудесен избор за горещите обедни часове.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 50 мл зехтин
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 5 скилидки чесън, ситно нарязани
- 3 моркова, нарязани на кубчета
- ½ ч. ч. целина, нарязана на кубчета
- 1 малка глава финокио, нарязано на кубчета, по желание
- 2 л зеленчуков или пилешки бульон
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. листенца мащерка
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 ч. ч. зелен фасул, нарязан
- 2 тиквички, нарязани на кубчета
- 2 домата, нарязани на малки кубчета
- за сос писту:
- 5 домата, обелени и нарязани
- 5 скилидки чесън
- 100 мл зехтин
- 1 ч. ч. листа от босилек
- за крутоните:
- 1 франзела, нарязана на тънки филийки
- 2 с. л. зехтин
-
200 г френско козе сирене, бри или крем-сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слагат празът и чесънът. Разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни. Добавят се морковът, целината и финокиото. Разбъркват се 2-3 мин. Налива се бульонът и се добавят черният пипер, мащерката и магданозът. Всичко се оставя да поври 10 мин.
- 2.
Добавят се фасулът, тиквичките и доматите. Подправя се със сол на вкус и супата се вари още 10 -1 5 мин., докато зеленчуците станат крехки.
- 3.
За сосът писту, доматите се пасират с чесъна и половината от зехтина. Добавят се листата босилек и постепенно се налива останалия зехтин, като пасирането продължава.
- 4.
За крутоните филийките се намазват със зехтина и се запичат на 190° С за 4-5 мин., докато се зачервят. Върху тях се поставя по едно парче сирене и се запича още 2-3 мин., докато се разтопи.
- 5.
Супата се сервира в чинии, като в средата се слагат запечените филийки, залети със соса. По желание се добавя още от него.