Зеленчукова супа на пара с чеснови крутони
Готвенето на пара е технология, при която максимално се запазват цветът, вкусът, формата и хранителните вещества на продуктите. За да се убедите лично в предимствата на този метод, изпробвайте вкусната и здравословна супа, която ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. броколи, накъсани на розички
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- ½ ч. ч. зелен замразен грах
- 1 с. л. краве масло
- 2 картофа, нарязани на кубчета
- ½ ч. ч. целина, нарязана на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 л зеленчуков или пилешки бульон
- ½ ч. ч. сметана
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за крутоните:
- 2 филии пълнозърнест хляб, нарязани на малки кубчета
- 2 с. л. краве масло
- 1 ч. л. риган
- 1 скилидка чесън, пресована
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите, морковът и грахът се слагат върху решетка за пара да се сварят за 20 мин.
- 2.
Маслото се сгорещява и в него се задушава лукът, докато омекне. Добавят се картофите и целината, разбъркват се 2-3 мин., заливат се с бульона и се варят, докато омекнат. Добавя се сметаната и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 3.
В сгорещеното масло се запържват кубчетата хляб заедно с ригана. Щом се зачервят, се разбъркват с чесъна и се отстраняват от котлона.
- 4.
Супата се пасира и се сервира със зеленчуците на пара и чесновите крутони.
Вариации · Пасирайте всички зеленчуци заедно и запечете крутоните, вместо да ги пържите.