Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова мозайка

Снимка за Зеленчукова мозайка
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Защо не излеете една мозайка, от която не само че няма да се затормозите, но направо ще дадете почивка на организма си. Особено ако през седмицата храната ви по обяд често се състои от сандвичи, пица или баничка с боза. Както всяка уважаваща себе си мозайка и тази е шарена, но и малко по-трудоемка. Внимавайте особено с пръстите, защото се иска бая рязане на ситно. Удовлетворението след това е пък двойно по-силно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 патладжан
  • 4 домата, нарязани на кръгчета
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 200 г козе сирене, сирене тип дунавия или овчи кашкавал
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. прясна мащерка или чубрица
  • 1 ч. л. пресни листа от розмарин
  • 6 с. л. зехтин или олио
  • 1 ч. ч. дългозърнест ориз
  • 20 черни маслини
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива добре и се слага да се вари с 1½ ч. ч. вода. Щом заври, оризът се покрива плътно с капак. След като покъкри 5 мин., огънят се изключва. Оставя се покрит 10 мин. През това време патладжанът се нарязва на кръгчета и се посолява обилно. Оставя се да постои 10 мин.

  2. 2.

    Лукът се сотира в 2 с. л. загрят зехтин, докато омекне. Прибавят се сварените ориз и маслините, подправя се със сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Кръгчетата патладжан се измиват и се подсушават. Сиренето се нарязва на тънки парченца.

  4. 4.

    Топлоустойчива форма за печене се намазва със зехтин и се натрива със срязаната скилидка чесън. На дъното се изсипва оризовата смес. Отгоре се подреждат, като се редуват кръгчета от зеленчуците и сиренето.

  5. 5.

    Останалият зехтин се пасира с нарязаните мащерка и розмарин. Зеленчуците се поръсват със сол и пипер и се поливат с ароматния зехтин. Ястието се пече около 10 мин. на 190° С. Сервира се както топло, така и студено.


Подходящи типове вина
Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари