Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова лазаня

Снимка за Зеленчукова лазаня
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Необичайният подход към лазанята с използването на печени зеленчуци и крем-сирене се увенчава с наистина вкусен резултат, в който е добре да се уверите сами.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 пакет кори за лазаня
  2. 4 патладжана, нарязани на дълги тънки резени
  3. 6 тиквички, нарязани на дълги тънки резени
  4. 6 печени червени чушки, нарязани на кръгчета
  5. 2 глави лук, нарязани на кръгчета
  6. 800 г домати
  7. 4 скилидки чесън
  8. 4 стръка мащерка
  9. 100 мл мек зехтин
  10. 2 с. л. босилек, ситно нарязан
  11. 200 г моцарела
  12. 200 г крем-сирене
  13. 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  14. 100 г пармезан, ситно настърган
  15. 1 ч. л. Рустикана
  16.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Резените патладжани, тиквички и лук се намазват със зехтин и се слагат на един слой да се запекат в загрята фурна на 200° С за 15 - 20 мин. или докато се зачервят. Могат да се запекат и на грил или грил-тиган.

  2. 2.

    Доматите се цепват на върха и също се запичат заедно с другите зеленчуци. Ако се използва печене на вентилатор, зеленчуците могат да се пекат на две нива във фурната. Чесънът може да се опакова в алуминиево фолио с лъжичка зехтин и стрък мащерка и да се запече за 50 мин. едновременно със зеленчуците.

  3. 3.

    Печените домати се обелват и се нарязват на ситно. Разбъркват се изстисканият печен чесън, сол на вкус и листенцата на мащерката.

  4. 4.

    Крем-сиренето се разбърква със ситно нарязания босилек.

  5. 5.

    Ако в инструкцията на корите за лазаня е написано, че трябва да се пуснат за кратко във вряща вода, се спазва посоченото време. В противен случай се подреждат направо. На дъното на подходяща правоъгълна тавичката първо се сипва слой доматен сос, слагат се ред кори за лазаня, ред патладжани, чушки, лук, тънки резени моцарела, доматен сос, отново пласт кори, печени тиквички, чушки, крем-сирене, домати и така, докато свършат корите и зеленчуците.

  6. 6.

    Завършва се със слой домати и трохи от пълнозърнест хляб, разбъркани с пармезана.

  7. 7.

    Лазанята се запича, загъната в алуминиево фолио,  30 мин. във фурна, загрята на 180° С, и се допича 15 мин. без фолиото, докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари