Паста с пушена сьомга и грахово песто
Пресният грах има много специално положение между свежите зеленчуци и варивата и затова много лесно влиза най-различни роли включително и като основен продукт за сос за паста.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г такони или талятели
- 2 тиквички, нарязани на тънки резени
- 1 лимон, нарязан на резени
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. размразен или бланширан пресен грах
- 200 г топло или студено пушена сьомга, накъсана на парченца
- за пестото:
- 1 ч. ч. размразен или бланширан пресен грах
- 1 ч. ч. листа от рукола
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 с. л. запечени орехи
- 3 с. л. листа от мента
- ½ връзка магданоз, ситно нарязан
- 150 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За пестото всички продукти се смесват и се пасират заедно. Подправят се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Пастата се сварява според инструкцията на опаковката, като се запазва водата от варенето.
- 3.
Тиквичките и лимоните се посоляват и се намазват със зехтина. Запичат се на силно загрят грил-тиган 2-3 мин., докато получат приятен тъмен загар.
- 4.
Пастата се разбърква с пестото, тиквичките, нарязаните запечени лимонови резени, граха и сьомгата. Може да се добавят 100 мл от течността от варенето на пастата. Поднася се с листа мента.