Паста с тиква
Тиквата е естествен партньор на италианската паста през есента и зимата, но дори и през пролетта, защото на Апенинския полуостров се отглеждат сортове, които зреят през този сезон.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 600 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 100 мл сух вермут или бяло вино
- 500 г талятеле
- 4 с. л. тиквени семки, леко запечени
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. трюфелово олио, по желание
- сол и зелен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукът, чесънът и зелената чушка. Разбъркват се 2-3 мин. На умерен огън. Добавя се тиквата, посолява се и се подправя със зелен пипер на вкус. Разбърква се на силен огън 3-4 мин. Добавя се вермутът и се разбърква, докато се изпари. Огънят се намалява и тиквата се разбърква от време на време, докато омекне, но не бива да се разварява.
- 2.
Пастата се сварява според инструкциите на опаковката. Отцежда се и се разбърква с тиквата, семките и магданоза. Сипва се в чинии и се поръсва с трюфелово олио.