Букатини аматричана
Богатият сос аматричана произлиза от град Аматриче съвсем на северния край на границата между регионите Лацио и Абруцо. Специфичният елемент в рецептата са гуанчиале - сурово сушени свински бузи, които в Италия са обичаен продукт, а по другите части на света може да се заменят с малко по-достъпната панчета, която се добива от корема на животните.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г букатини
- 200 г гуанчиале или панчета, нарязана на малки кубчета
- 1 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 малка суха люта чушчица
- 100 мл бяло вино
- 700 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. доматено пюре
- 100 г сирене пекорино, настъргано
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага месото и се разбърква на умерен огън, докато мазнината на парченцата месо стане прозрачна и леко се зачерви. Изважда се.
- 2.
В останалата мазнина от запържването се слагат лукът и цялата люта чушчица. Разбъркват се, докато лукът се зачерви леко. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари. Прибавят се пюрето и доматите. Разбъркват се на умерен огън 10 - 12 мин., докато останат на мазнина. Подправят се на вкус.
- 3.
Букатините се сваряват според инструкцията на опаковката. Отцеждат се и се сипват в соса. За да станат по-сочни, може да се добави малко вода от варенето на пастата. Разбъркват се с парченцата месо и половината от сиренето. Другата половина се поръсва в чиниите при сервиране.