Лимонови спагети с аспержи и грах
Свежите растителни вкусове на аспержите и граха са в абсолютна хармония с цитрусовата експлозия, която е в основата на тази рецепта за спагети.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г спагети
- 400 г зелени аспержи
- 1 ч. ч. грах, пресен или замразен
- 4 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 100 г настъргано пармиджано
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се почистват от твърдата долна част и се обелват с белачка за зеленчуци на 2-3 см от основата.
- 2.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 ч. л. морска сол. Пускат се аспержите и грахът и се варят 2 мин. Отцеждат се и се заливат със студена вода. Подсушават се и аспержите се нарязват на парчета.
- 3.
Спагетите се сваряват според инструкцията на опаковката. Отцеждат се, като част от течността се запазва.
- 4.
Загряват се 2 с. л. от зехтина, добавят се чесънът и пресният лук и се разбъркват 1-2 мин., докато завехне. Сипват се грахът и аспержите. Разбъркват се още 1-2 мин. Подправят се със сол и пипер на вкус. Прибавят се отцедените спагети, останалият зехтин, лимоновият сок, кората и пармиджаното. Разбъркват се. Може да се добавят 50 - 100 мл от течността, в която са врели спагетите.