Зеленчукова крем супа със сирене
Крем супите са истинска кулинарна благословия заради възможноста в тях да се преплетат всевъзможни вкусове. Тази рецепта залага на класическите за този течен жанр тиквички, грах и картофи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 4 тиквички, нарязани на малки кубчета
- 1 глава лук, ситно нарязан
- ½ ч. ч. замразен зелен грах
- 3 картофа, нарязани на малки кубчета
- 200 г крем-сирене, рикота или фина извара
- 1 ч. л. сушен или пресен джоджен
- пресен лук и лимон за гарниране
- зелени кълнове за гарниране, по желание
- сол и пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат тиквичките, лукът и грахът. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Половината от зеленчуците се отделят за гарниране и се посоляват леко. Към останалите се прибавят картофите, разбъркват се и се заливат с 1,5 л вода.
- 2.
Супата се подправя със сол на вкус и се оставя да ври 15 - 20 мин., докато картофите омекнат. След това се пасира.
- 3.
Пасирана супа се поръсва с джоджена и се добавя крем сиренето. Оставя се на много слаб огън за 3-4 мин.
- 4.
Супата се сервира, гарнирана с отделените зеленчуци, зелен лук и резен лимон.