Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчуков пай

Снимка за Зеленчуков пай
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кората:
  • 1 хляб без брашно
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 200 г масло
  • за плънката:
  • 3 с. л. олио или зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на кръгчета, или 2 стръка праз
  • 200 г гъби, нарязани на тънко
  • 1 резен настъргана целина
  • 3 настъргани моркова
  • 1 настърган картоф
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. мащерка и риган
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 к. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филийките хляб се препичат и се смилат на галета. Маслото за кората се загрява и в него се запържват чесънът и магданозът. Прибавя се галетата и се разбърква добре. В тавичка се изсипва сместа и се заглажда добре. Слага се в хладилника да се втвърди.

  2. 2.

    Плънката се приготвя, като в сгорещеното олио се задушава лукът, след 3-4 мин. се прибавят гъбите, морковите и целината, картофът и 3-4 с. л. вода. Когато течността поизври, се подправя със солта, лимоновия сок, захарта, мащерката и ригана. Получената плънка се изсипва върху кората и се заглажда.

  3. 3.

    Така приготвеният пай се пече 35 мин. на 180°С.

Съвет:
Паят ще стане още по-вкусен, ако преди да се запече, се залее с 1 яйце, разбито с 200 мл кисело мляко, 150 г настърган кашкавал, сол и черен пипер на вкус.

Подходящи типове вина
Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари