Зеленчуков пай
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 1 хляб без брашно
- 3 скилидки чесън
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 200 г масло
- за плънката:
- 3 с. л. олио или зехтин
- 1 глава лук, нарязан на кръгчета, или 2 стръка праз
- 200 г гъби, нарязани на тънко
- 1 резен настъргана целина
- 3 настъргани моркова
- 1 настърган картоф
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. мащерка и риган
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 к. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Филийките хляб се препичат и се смилат на галета. Маслото за кората се загрява и в него се запържват чесънът и магданозът. Прибавя се галетата и се разбърква добре. В тавичка се изсипва сместа и се заглажда добре. Слага се в хладилника да се втвърди.
- 2.
Плънката се приготвя, като в сгорещеното олио се задушава лукът, след 3-4 мин. се прибавят гъбите, морковите и целината, картофът и 3-4 с. л. вода. Когато течността поизври, се подправя със солта, лимоновия сок, захарта, мащерката и ригана. Получената плънка се изсипва върху кората и се заглажда.
- 3.
Така приготвеният пай се пече 35 мин. на 180°С.
Съвет:
Паят ще стане още по-вкусен, ако преди да се запече, се залее с 1 яйце, разбито с 200 мл кисело мляко, 150 г настърган кашкавал, сол и черен пипер на вкус.