Зеленчуци с биволско сирене
Шеф Тони Иванов от ресторант „Форум“ в Стара Загора предлага вкусна хармония от фини запечени зеленчуци със сладко-кисела марината, в прегръдка с приятелски настроеното към тях биволско сирене.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 4 малки патладжана
- 100 г мед
- 200 мл ябълков оцет
- 100 г биволско сирене
- 10 листа пресен спанак и/или рукола
- 1 с. л. песто от левурда или босилек (според сезона)
- 4 малки глави лук
- 8 свежи градински аспержи (най-фините стръкове)
- 1 щипка бял пипер, смлян
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците се изпичат цели, най-добре на затворен грил. Добре е да се използва и градинско барбекю. По възможност се добавя малко чипс, за да се поопушат.
- 2.
Лукът се пече във фурната, овалян в сол и завит в алуминиево фолио.
- 3.
Зеленчуците се задушават за кратко и се обелват, докато са още топли.
- 4.
Патладжанът се маринова за 1 час в меда и ябълковия оцет, който е редуциран предварително до 2/3. Добавят се сол и бял пипер на вкус.
- 5.
Обеленият лук се разрязва на половина, овкусява се със същия дресинг и се запича леко на барбекюто.
- 6.
Запичат се и леко бланшираните предварително аспержи.
- 7.
Всичко се аранжира в чинии и се добавят пестото и нарязаното биволско сирене.