Начало За нас Реклама Контакти

Зелена салата с ягоди и рулца от пармиджано

Снимка за Зелена салата с ягоди и рулца от пармиджано
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Използването на плодове в салатите отдавна не е табу, а ягодите са едни от най-популярните сладки съставки. Свежият им аромат в тази рецепта е допълнен от карамелените нотки на балсамовия оцет и хрупкавото препечено пармиджано.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за рулцата:
  2. 100 г пармиджано, едро настъргано
  3. за салатата:
  4. 1 зелена салата
  5. 100 г млад спанак
  6. 100 г рукола
  7. 100 г ягоди, нарязани на четвъртини
  8. 2 с. л. кълнове от лук или ситно нарязан пресен лук
  9. за дресинга:
  10. 4 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
  11. 2 с. л. балсамов оцет
  12. 1 ч. л. мед
  13. ⅓ ч. л. морска сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Върху лист хартия за печене се начертават 4 кръга с диаметър 12 см. Кръговете се поръсват с плътен, но тънък слой от настърганото пармиджано. Слагат се в загрята фурна на 160˚ С за 3-4 мин. да се разтопят и леко да се зачервят по краищата, изваждат се от фурната и още горещи се увиват около тънка точилка или дръжка на дървена лъжица. Охлаждат се.

  2. 2.

    Зелената салата се накъсва и се смесва с листата спанак и рукола, добавят се ягодите и кълновете.

  3. 3.

    Съставките за дресинга се смесват и с тях се поръсва салатата. Всяка порция се гарнира с рулце от пармиджано.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари