Зелен картофен огретен
Малко освежаващ хлорофил никога не е излишен в маслената хегемония на класическия огретен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г сварени и обелени картофи
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 100 г спанак
- 1 ч. ч. пресен или замразен грах
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1 с. л. нарязан пресен джоджен или ½ ч. л. сушен
- 200 г настърган кашкавал
- 200 г сирене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на тънки кръгчета.
- 2.
Маслото се сгорещява в тиган, добавя се брашното, разбърква се и се слагат нарязаният спанак, грахът и млякото. Разбъркват се, докато сосът се сгъсти. Добавят се джодженът, половината от кашкавала, сол и пипер.
- 3.
Половината от картофите се подреждат на един ред в тава, намазана с масло, поръсват се с натрошеното сирене и половината от зеления сос. Подреждат се останалите картофи и се заливат с останалия сос. Поръсват се с останалия кашкавал и се запичат на 180° С за 30 мин., докато се зачервят.