Запеканка от ряпа и моркови
Ряпата и морковът се срещат често в салати, но с това съвсем не се изчерпват възможностите за кулинарни контакти помежду им. Едно от доказателствата е ястието, което ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 2 с. л. масло или олио
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 средни репи, обелени и настъргани
- 4-5 средни моркова, настъргани
- 1 с. л. натрошени сушени чушки
- 1 ч. ч. натрошено сирене
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. ч. трохи от стар ръжен хляб
- ½ ч. ч. настърган кашкавал
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото масло се запържват лукът и чесънът, прибавят се сушените чушки, настърганите репи и моркови. След 4-5 мин се подправят със сол и черен пипер.
- 2.
В намазан с масло съд се слагат половината от запържените зеленчуци, поръсва се сиренето, слага се втората половина от зеленчуците.
- 3.
Трохите се объркват с настъргания кашкавал и се поръсват най-отгоре.
- 4.
Ястието се пече на 200°С 30 мин., докато почервенее добре.