Запечено зеле със сос от синьо сирене
Тази предзимна рецепта е истинска бомба от витамини. Освен че е безусловно полезна за здравето, тя ни предлага и несравнимото удоволствие от вкусното съчетание на сезонни зеленчуци с уханно синьо сирене.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка глава бяло зеле
- 1 с. л. оцет
- сол на вкус
- 1 с. л. краве масло за тавата
- за соса:
- 1 с. л. краве масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, нарязан на тънки кръгчета
- 1 стрък селъри, нарязан на тънко
- 200 мл течна сметана
- 200 г синьо сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Зелето се нарязва на резени с дебелина 2 см, като в основата на всеки се оставя по малко от кочана, за да държи листата заедно. Слагат се за 10 мин. във вряща подсолена вода с 1 с.л. оцет, поставят се в съд с ледена вода, за да се охладят, и се подсушават. Нареждат се в намазана с масло тавичка за печене.
- 2.
Сосът се приготвя, като в сгорещеното масло се задушават лукът, морковът и селърито за 5-6 мин. Добавя се сметаната и се разбърква, докато заври. Сипва се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи. Подправя се на вкус.
- 3.
Зелето се залива със соса и се слага да се запече за 10-15 мин. на 200°С.
Вариации · Добавете печено или варено пилешко месо, преди да запечете със соса.