Начало За нас Реклама Контакти

Запечено зеле със сос от синьо сирене

Снимка за Запечено зеле със сос от синьо сирене
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази предзимна рецепта е истинска бомба от витамини. Освен че е безусловно полезна за здравето, тя ни предлага и несравнимото удоволствие от вкусното съчетание на сезонни зеленчуци с уханно синьо сирене.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 малка глава бяло зеле
  • 1 с. л. оцет
  •  сол на вкус
  • 1 с. л. краве масло за тавата
  • за соса:
  • 1 с. л. краве масло
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • морков, нарязан на тънки кръгчета
  • 1 стрък селъри, нарязан на тънко
  • 200 мл течна сметана
  • 200 г синьо сирене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зелето се нарязва на резени с дебелина 2 см, като в основата на всеки се оставя по малко от кочана, за да държи листата заедно. Слагат се за 10 мин. във вряща подсолена вода с 1 с.л. оцет, поставят се в съд с ледена вода, за да се охладят, и се подсушават. Нареждат се в намазана с масло тавичка за печене.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като в сгорещеното масло се задушават лукът, морковът и селърито за 5-6 мин. Добавя се сметаната и се разбърква, докато заври. Сипва се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи. Подправя се на вкус.

  3. 3.

    Зелето се залива със соса и се слага да се запече за 10-15 мин. на 200°С.

Вариации · Добавете печено или варено пилешко месо, преди да запечете със соса.

Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари