Зафрани панир тика
Индийският панир има доста неутрален вкус, но когато е вещо маринован и запечен според рецептата на шеф Пракаш Мишра от ресторант "Шафран", се изпълва с фини подправъчни и леко карамелени нюанси.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 глави червен лук
- 150 г червена и зелена чушка
- за панира:
- 5 л краве мляко 4,5%
- лимонов сок
- за маринатата:
- 120 г цедено кисело мляко
- 1 щипка кимион на прах
- 1 с. л. сметана
- 1 с. л. олио
- сол
- 2 г шафран
- 50 мл сметана
- за ментовото чатни:
- 50 г пресен кориандър
- 50 г прясна мента
- 20 г пресен джинджифил
- 1 люта чушка
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
-
сол
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се слага да заври. Добавя се лимоновият сок и пресечената маса се оставя да се отцеди много добре в кърпа или гевгир.
- 2.
Шафранът се накисва в 20 мл топла вода и като омекне, се слага в цеденото мляко. Оставя се за 3 часа. Смесва се с останалите продукти за маринатата.
- 3.
Сиренето се нарязва на кубчета, сипва се в маринатата и се оставя за няколко часа.
- 4.
Панирът се реди на дървени щишчета, като между него се слагат квадратчета от чушките и нарязания червен лук. Пекат се 8 – 10 мин. в тандур или във фурна в намаслена тава.
- 5.
Всички продукти за чатнито се разбиват в блендер. По желание може да се разбърка в 200 г кисело мляко. Поднася се със сиренето и зеленчуците.