Начало За нас Реклама Контакти

Зафрани панир тика

Снимка за Зафрани панир тика
30
Време за приготвяне: 30 мин. + няколко часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Индийският панир има доста неутрален вкус, но когато е вещо маринован и запечен според рецептата на шеф Пракаш Мишра от ресторант "Шафран", се изпълва с фини подправъчни и леко карамелени нюанси.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 глави червен лук
  • 150 г червена и зелена чушка
  • за панира:
  • 5 л краве мляко 4,5%
  •  лимонов сок
  • за маринатата:
  • 120 г цедено кисело мляко
  • 1 щипка кимион на прах
  • 1 с. л. сметана
  • 1 с. л. олио
  •  сол
  • 2 г шафран
  • 50 мл сметана
  • за ментовото чатни:
  • 50 г пресен кориандър
  • 50 г прясна мента
  • 20 г пресен джинджифил
  • 1 люта чушка
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Млякото се слага да заври. Добавя се лимоновият сок и пресечената маса се оставя да се отцеди много добре в кърпа или гевгир.

  • 2.

    Шафранът се накисва в 20 мл топла вода и като омекне, се слага в цеденото мляко. Оставя се за 3 часа. Смесва се с останалите продукти за маринатата.

  • 3.

    Сиренето се нарязва на кубчета, сипва се в маринатата и се оставя за няколко часа.

  • 4.

    Панирът се реди на дървени щишчета, като между него се слагат квадратчета от чушките и нарязания червен лук. Пекат се 8 – 10 мин. в тандур или във фурна в намаслена тава.

  • 5.

    Всички продукти за чатнито се разбиват в блендер. По желание може да се разбърка в 200 г кисело мляко. Поднася се със сиренето и зеленчуците.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари