Задушено телешко в божоле
Тази рецепта е вариация на класическото телешко по бургундски, но заради младата и неукрепнала природа на новото божоле ароматът на подправките е малко по-интензивен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки шол
- 500 мл божоле нуво
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 3 стръка селъри, нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. риган
- 5 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 1 лимон
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
-
варени картофи за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се овързва, за да запази формата си. Залива се с виното, добавят се морковите, лукът, селърито, чесънът, канелата, риганът, мащерката, дафиновият лист и срязаният на две лимон. Оставя се да се маринова за 12 - 24 часа на хладно.
- 2.
Телешкото се изважда от маринатата, подсушава се и се поръсва с брашното. Слага се в загрятата мазнина, за да се запечата от всички страни. От маринатата се махат лимонът и канелата. С всичко останало се залива шолът, поставя се в затворен съд, например в гювеч, подправя се със сол и пипер на вкус и се слага за 3-4 часа на 160˚ С.
- 3.
Месото се изважда от соса. Сосът се пасира. Подправя се и се слага на умерен огън, за да се посгъсти и редуцира.
- 4.
Телешкото се сервира нарязано на резени, залято със соса и гарнирано със горещи сварени картофи с масло и магданоз.