Начало За нас Реклама Контакти

Задушено телешко в божоле

Снимка за Задушено телешко в божоле
240
Време за приготвяне: 4 часа + 12-24 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта е вариация на класическото телешко по бургундски, но заради младата и неукрепнала природа на новото божоле ароматът на подправките е малко по-интензивен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг телешки шол
  2. 500 мл божоле нуво
  3. 2 моркова, нарязани на кръгчета
  4. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  5. 3 стръка селъри, нарязани
  6. 2 скилидки чесън, нарязани
  7. 1 пръчка канела
  8. 1 ч. л. риган
  9. 5 стръка мащерка
  10. 1 дафинов лист
  11. 1 лимон
  12. 2 с. л. брашно
  13. 2 с. л. зехтин
  14.  сол и пипер на вкус
  15.  варени картофи за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се овързва, за да запази формата си. Залива се с виното, добавят се морковите, лукът, селърито, чесънът, канелата, риганът, мащерката, дафиновият лист и срязаният на две лимон. Оставя се да се маринова за 12 - 24 часа на хладно.

  2. 2.

    Телешкото се изважда от маринатата, подсушава се и се поръсва с брашното. Слага се в загрятата мазнина, за да се запечата от всички страни. От маринатата се махат лимонът и канелата. С всичко останало се залива шолът, поставя се в затворен съд, например в гювеч, подправя се със сол и пипер на вкус и се слага за 3-4 часа на 160˚ С.

  3. 3.

    Месото се изважда от соса. Сосът се пасира. Подправя се и се слага на умерен огън, за да се посгъсти и редуцира.

  4. 4.

    Телешкото се сервира нарязано на резени, залято със соса и гарнирано със горещи сварени картофи с масло и магданоз.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари