Телешки стек върху плоча от сол с огретен от сладки картофи
Без съмнение първокласните рибай рол стекове, които са без кост, изискват специален повод. Точно тогава е и подходящото време да се сдобиете с плоча от хималайска сол, която да обогати кулинарните ви възможности.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- за стековете:
- 2 рибай рол стека с дебелина поне 2,5 см
- 2 с. л. зехтин extra virgin
- 50 г масло
- настъргана лимонова кора
- лимонов сок
- млян кимион
- пушен червен пипер
- мащерка
- зелен пипер
- плоча от хималайска сол
- за огретена:
- 500 г сладки картофи, обелени и нарязани на тънки кръгчета
- 100 г шалот, нарязан на полумесеци
- 1 с. л. масло
- 150 мл сметана
- 1 стрък салвия
- 1 стрък розмарин
- 1 ч. л. лимонови корички
- 50 г пармиджано, настъргано
- 100 г трохи от пресен хляб
Начин на приготвяне
- 1.
Стековете се подсушават се и се слагат на решетка в хладилника за 36-48 часа.
- 2.
Темперират се на стайна температура за 60 мин. Намазват се с много тънък слой зехтин и се поръсват със смлян зелен пипер.
- 3.
Шалотът се слага в сгорещеното масло и се разбърква на умерен огън, докато придобие карамелен цвят. Добавят се салвията и розмаринът. Разбъркват се 1-2 мин. и се налива сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се пармиджаното.
- 4.
Сладките картофи се подреждат в намаслена тавичка. Заливат се със сметановата смес. Поръсват се с трохите. Запича се в загрята фурна на 180°С около 40 мин или докато картофите омекнат и трохите се зачервят.
- 5.
Маслото за стековете се разбърква с подправките, оформя се на калъп и се слага в хладилника
- 6.
Плоча от хималайска сол се загрява постепенно до висока температура на котлона в продължение на 20-30 мин.
- 7.
Слагат се стековете и се обръщат на всеки 60-90 сек., като се притискат. Пекат се до желаната степен на готовност – около 5 мин. за мидиум.
- 8.
Готовите стекове се оставят да починат 3-4 мин. в чиния, за да пуснат и отново да поемат соковете си. Върху всеки се слага парче от ароматното масло да се стопи.
- 9.
Стековете се нарязват върху дъска и се подреждат в чинии.
- 10.
Отделените сокове се разбъркват със стопеното масло и се изливат върху нарязаното месо. Сервира се с парче от огретена.