Начало За нас Реклама Контакти

Телешко филе с гъши дроб, сос с касис и пюре от пащърнак

Снимка за Телешко филе с гъши дроб, сос с касис и пюре от пащърнак
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тази празнична рецепта има всички качества на класическо френско ястие – добре приготвено месо, комбинирано с деликатесния гъши дроб, чудесен и комплексен сос, вкусна сезонна гарнитура от пащърнак. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 парчета х 200 г телешко контрафиле
  • 100 г гъши дроб
  • 4 с. л. коняк
  • 50 г сушени череши
  •  пипер меланж
  •  хималайска солна вкус
  • 2 яйца
  • 2 с. л. брашно
  • ½ ч. ч. прясна галета
  • 4 с. л. пречистено масло или олио за панирането
  • за соса:
  • 1 с. л. Extra Virgin зехтин Arbequina
  • 1 с. л. масло
  • 1 шалот, ситно нарязан
  • 250 г кладница, нарязана на дълги резени
  • 4 с. л. порто
  • 50 г касис
  • 1 с. л. светлокафява захар
  •  сол и пипер на вкус
  • за пюрето от пащърнак:
  • 300 г пащърнак, обелен и нарязан на кръгчета
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. сметана
  •  сол и бял пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се начуква тънко. Посолява се и се поръсва с пипер меланж.

  • 2.

    Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове, напръсква се с половината от коняка и се оставя на студено да се маринова 10 мин.

  • 3.

    Черешите се мариноват с другата половина от коняка за 10 мин.

  • 4.

    Контрафилетата се напълват с дроба и черешите. Завиват се на рула, връзват се с бял памучен конец на 2-3 места, за да не загубят формата си. 

  • 5.

    Всяко руло се овалва последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържват се до златисто в сгорещеното пречистено масло. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия и рулата се слагат в тавичка. Преди да се поднесат, се запичат 10 мин. във фурна, загрята на 200° С.

  • 6.

    За соса в зехтина и маслото се задушава шалотът. Прибавят се гъбите, разбъркват се, докато се изпари водата им. Прибавят се портото, захарта и касисът. Посолява се на вкус. Разбърква се на силен огън, докато се сгъсти и се редуцира.

  • 7.

    За пюрето пащърнакът се сварява в 200 мл вода, докато омекне. Пасира се, посолява се, подправя се с бял пипер и се разбърква със студеното месло и сметаната.

  • 8.

    Рулата се срязват на половини и се гарнират със соса и пюрето от пащърнак.

  •  
Подходящи типове вина
Дек. 2016
Още подобни рецепти
Коментари