Телешко филе с гъши дроб, сос с касис и пюре от пащърнак
Тази празнична рецепта има всички качества на класическо френско ястие – добре приготвено месо, комбинирано с деликатесния гъши дроб, чудесен и комплексен сос, вкусна сезонна гарнитура от пащърнак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета х 200 г телешко контрафиле
- 100 г гъши дроб
- 4 с. л. коняк
- 50 г сушени череши
- пипер меланж
- хималайска солна вкус
- 2 яйца
- 2 с. л. брашно
- ½ ч. ч. прясна галета
- 4 с. л. пречистено масло или олио за панирането
- за соса:
- 1 с. л. Extra Virgin зехтин Arbequina
- 1 с. л. масло
- 1 шалот, ситно нарязан
- 250 г кладница, нарязана на дълги резени
- 4 с. л. порто
- 50 г касис
- 1 с. л. светлокафява захар
- сол и пипер на вкус
- за пюрето от пащърнак:
- 300 г пащърнак, обелен и нарязан на кръгчета
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. сметана
-
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се начуква тънко. Посолява се и се поръсва с пипер меланж.
- 2.
Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове, напръсква се с половината от коняка и се оставя на студено да се маринова 10 мин.
- 3.
Черешите се мариноват с другата половина от коняка за 10 мин.
- 4.
Контрафилетата се напълват с дроба и черешите. Завиват се на рула, връзват се с бял памучен конец на 2-3 места, за да не загубят формата си.
- 5.
Всяко руло се овалва последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържват се до златисто в сгорещеното пречистено масло. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия и рулата се слагат в тавичка. Преди да се поднесат, се запичат 10 мин. във фурна, загрята на 200° С.
- 6.
За соса в зехтина и маслото се задушава шалотът. Прибавят се гъбите, разбъркват се, докато се изпари водата им. Прибавят се портото, захарта и касисът. Посолява се на вкус. Разбърква се на силен огън, докато се сгъсти и се редуцира.
- 7.
За пюрето пащърнакът се сварява в 200 мл вода, докато омекне. Пасира се, посолява се, подправя се с бял пипер и се разбърква със студеното месло и сметаната.
- 8.
Рулата се срязват на половини и се гарнират със соса и пюрето от пащърнак.