Холандски крокети с говеждо
Разказва се, че първите bitterballen (буквално горчиви топки), били създадени още през XVII век - Златният век на Холандия, от съпругата на амстердамския кръчмар Ян Баренц. Тя започнала да поднася тези крокети с полутечна вътрешност като мезе за горчиви напитки, например бира и джин. Самите крокети нямат горчив вкус, уверяваме ви. Коричката им е хрупкава, вътрешността – плътно кремообразна, а комбинираният резултат - близо до блаженството. Рецептата е приготвена от Боб ван де Санде.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г говеждо месо
- 750 мл бульон
- 150 г масло
- 150 г брашно
- 125 мл сметана
- галета
- 4 яйца
- олио за пържене
- сол, пипер и горчица на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се вари в бульона на слаб огън около 3 часа или докато започне да се разпада. Тогава се изважда, оставя се леко да се охлади и се нарязва на ситно.
- 2.
Маслото се разтопява в тиган и се добавя брашното. Разбърква се около 5 мин. на слаб огън, докато брашното започне да се позлатява (т. нар. ру).
- 3.
Малко по малко, при постоянно разбъркване, се налива бульонът до получаване на гъст сос. Когато сосът стане гладък и бляскав, се дръпва от огъня. Добавят се месото и сметаната. Подправя се със сол, пипер и горчица на вкус.
- 4.
Гъстото рагу се разделя на малки части, които се оформят внимателно като топчици и се овалват последователно в брашно, яйце и галета.
- 5.
Олиото се загрява в тиган или фритюрник на 180° С. Крокетите се изпържват на малки порции за около 4 мин. до златисто. Отцеждат се върху кухненска хартия. Поднасят се с горчица.