Начало За нас Реклама Контакти

Холандски крокети с говеждо

Снимка за Холандски крокети с говеждо
210
Време за приготвяне: 210 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Разказва се, че първите bitterballen (буквално горчиви топки), били създадени още през XVII век - Златният век на Холандия, от съпругата на амстердамския кръчмар Ян Баренц. Тя започнала да поднася тези крокети с полутечна вътрешност като мезе за горчиви напитки, например бира и джин. Самите крокети нямат горчив вкус, уверяваме ви. Коричката им е хрупкава, вътрешността – плътно кремообразна, а комбинираният резултат - близо до блаженството. Рецептата е приготвена от Боб ван де Санде.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г говеждо месо
  • 750 мл бульон
  • 150 г масло
  • 150 г брашно
  • 125 мл сметана
  •  галета
  • 4 яйца
  •  олио за пържене
  •  сол, пипер и горчица на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се вари в бульона на слаб огън около 3 часа или докато започне да се разпада. Тогава се изважда, оставя се леко да се охлади и се нарязва на ситно.

  • 2.

    Маслото се разтопява в тиган и се добавя брашното. Разбърква се около 5 мин. на слаб огън, докато брашното започне да се позлатява (т. нар. ру).

  • 3.

    Малко по малко, при постоянно разбъркване, се налива бульонът до получаване на гъст сос. Когато сосът стане гладък и бляскав, се дръпва от огъня. Добавят се месото и сметаната. Подправя се със сол, пипер и горчица на вкус.

  • 4.

    Гъстото рагу се разделя на малки части, които се оформят внимателно като топчици и се овалват последователно в брашно, яйце и галета.

  • 5.

    Олиото се загрява в тиган или фритюрник на 180° С. Крокетите се изпържват на малки порции за около 4 мин. до златисто. Отцеждат се върху кухненска хартия. Поднасят се с горчица. 

Галерия
Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари