Начало За нас Реклама Контакти

Волска опашка в червено вино

Снимка за Волска опашка в червено вино
210
Време за приготвяне: 210 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта от Кордоба в испанската провинция Андалусия използва една много подценявана част от говеждото - опашката е с нежно месо и има голямо количество колаген, който придава плътна и гладка текстура на ястието.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 кг телешка опашка
  • 2 с. л. брашно
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязан на едри полумесеци
  • 5 моркова, едро нарязани
  • 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
  • 5 скилидки чесън, нарязани
  • 1 см пръчка цейлонска канела
  • 10 зърна черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 100 мл коняк
  • 500 мл червено вино
  • 1 стрък розмарин
  • 1 л телешки или зеленчуков бульон
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Опашката се почиства от излишната мазнина и се нарязва на парчета от по 5 см.

  • 2.

    Чугунен съд се загрява на умерен огън. Слага се зехтинът и парчетата месо. Разбъркват се, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се.

  • 3.

    В мазнината се добавят лукът, морковите, празът и чесънът и се разбъркват, докато леко започнат да се карамелизират.

  • 4.

    Прибавят се канелата, дафиновите листа и черният пипер. Слагат се доматите и се готвят 5 мин.

  • 5.

    Връща се месото, разбърка се, сипват се конякът и виното и ястието се фламбира. Ястието се вари, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се розмаринът и бульонът. Ястието се затваря с капак и се слага в загрята фурна на 160°С за 3 часа или се оставя на котлона да къкри. Ако сосът е много рядък, може да се запече, за да се редуцира, накрая без капак.

Подходящи типове вина
Окт. 2016
Още подобни рецепти
Коментари