Волска опашка в червено вино
Тази рецепта от Кордоба в испанската провинция Андалусия използва една много подценявана част от говеждото - опашката е с нежно месо и има голямо количество колаген, който придава плътна и гладка текстура на ястието.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 кг телешка опашка
- 2 с. л. брашно
- 4 с. л. зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязан на едри полумесеци
- 5 моркова, едро нарязани
- 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
- 5 скилидки чесън, нарязани
- 1 см пръчка цейлонска канела
- 10 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 100 мл коняк
- 500 мл червено вино
- 1 стрък розмарин
- 1 л телешки или зеленчуков бульон
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Опашката се почиства от излишната мазнина и се нарязва на парчета от по 5 см.
- 2.
Чугунен съд се загрява на умерен огън. Слага се зехтинът и парчетата месо. Разбъркват се, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се.
- 3.
В мазнината се добавят лукът, морковите, празът и чесънът и се разбъркват, докато леко започнат да се карамелизират.
- 4.
Прибавят се канелата, дафиновите листа и черният пипер. Слагат се доматите и се готвят 5 мин.
- 5.
Връща се месото, разбърка се, сипват се конякът и виното и ястието се фламбира. Ястието се вари, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се розмаринът и бульонът. Ястието се затваря с капак и се слага в загрята фурна на 160°С за 3 часа или се оставя на котлона да къкри. Ако сосът е много рядък, може да се запече, за да се редуцира, накрая без капак.