Карай гошт
Карай гошт е популярно ястие в Пакистан, което е кръстено на карай – дълбок съд със заоблено дъно, подобен на уок, в който се приготвя. Осен с телешко, кусната източна манджа може да се приготви и с пилешко, агнешко и дори с козе месо.
Тази рецепта е приготвена от пакистанеца Саиф Рехман от ресторант Punjabi Food и с нея той участва в проекта Многообразието е вкусно на Мулти Култи Колектив.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 - 15 г пресен джинджифил
- 4-5 скилидки чесън
- 500 г телешко месо без кост, нарязано на парчета за готвене
- 2 ч. ч. вода
- 250 г лук
- 1 щипка сол
- 1 щипка куркума
- ½ ч. л. млян кориандър
- ½ ч. л. млян кимион
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 2 домата
- 150 мл олио
- ½ ч. л. гарам масала
- 4-5 с. л. кисело мляко
- 3-4 люти чушлета
Начин на приготвяне
- 1.
Джинджифилът и чесънът се обелват и се пасират до хомогенна паста.
- 2.
Месото заедно с всички продукти, включително пастата от чесън и джинджифил, но без доматите, мазнината, гарам масалата, киселото мляко и лютите чушлета, се варят в дълбок съд. Когато месото е почти готово, се добавят доматите, нарязани на едри парчета, и олиото. Вари се, докато водата почти изври и месото е готово.
- 3.
Огънят се намалява, добавя се киселото мляко и се бърка интензивно, докато се изпари всичката вода от киселото мляко и сосът остане на мазнина. Бърка се още 5 - 10 мин., така че месото да се запържи и се внимава да не загори. Добавя гарам масала, бърка се хубаво, нарязват се чушлетата, тенджерата се похлупва, котлонът се спира и ястието се оставя 5-10 мин. върху котлона да си почине.
- 4.
След 10 мин. капакът се отваря, ястието се разбърква хубаво и се сервира в чиния, поръсва се по желание с пресен магданоз и се поднася плосък неквасен хляб, като тандури роти - пакистански питки на пещ.