Начало За нас Реклама Контакти

Карай гошт

Снимка за Карай гошт
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Карай гошт е популярно ястие в Пакистан, което е кръстено на карай – дълбок съд със заоблено дъно, подобен на уок, в който се приготвя. Осен с телешко, кусната източна манджа може да се приготви и с пилешко, агнешко и дори с козе месо.

Тази рецепта е приготвена от пакистанеца Саиф Рехман от ресторант Punjabi Food и с нея той участва в проекта Многообразието е вкусно на Мулти Култи Колектив. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 10 - 15 г пресен джинджифил
  • 4-5 скилидки чесън
  • 500 г телешко месо без кост, нарязано на парчета за готвене
  • 2 ч. ч. вода
  • 250 г лук
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка куркума
  • ½ ч. л. млян кориандър
  • ½ ч. л. млян кимион
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • 2 домата
  • 150 мл олио
  • ½ ч. л. гарам масала
  • 4-5 с. л. кисело мляко
  • 3-4 люти чушлета

Начин на приготвяне

  • 1.

    Джинджифилът и чесънът се обелват и се пасират до хомогенна паста.

  • 2.

    Месото заедно с всички продукти, включително пастата от чесън и джинджифил, но без доматите, мазнината, гарам масалата, киселото мляко и лютите чушлета, се варят в дълбок съд. Когато месото е почти готово, се добавят доматите, нарязани на едри парчета, и олиото. Вари се, докато водата почти изври и месото е готово. 

  • 3.

    Огънят се намалява, добавя се киселото мляко и се бърка интензивно, докато се изпари всичката вода от киселото мляко и сосът остане на мазнина. Бърка се още 5 - 10 мин., така че месото да се запържи и се внимава да не загори. Добавя гарам масала, бърка се хубаво, нарязват се чушлетата, тенджерата се похлупва, котлонът се спира и ястието се оставя 5-10 мин. върху котлона да си почине. 

  • 4.

    След 10 мин. капакът се отваря, ястието се разбърква хубаво и се сервира в чиния, поръсва се по желание с пресен магданоз и се поднася плосък неквасен хляб, като тандури роти - пакистански питки на пещ.

  •  
Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари