Начало За нас Реклама Контакти

Задушено овнешко с ароматни питки

Снимка за Задушено овнешко с ароматни питки
150
Време за приготвяне: 30 мин.+ 2 часа печене
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В България курбаните обикновено се правят от овнешко. Ако не сте се организирали за тази мащабна дейност, спокойно можете да приготвите тази ароматна и сочна рецепта. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  1. 1 кг овнешко или агнешко месо, нарязано на по-едри кубчета
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 300 г целина, нарязана на кубчета
  4. 4 моркова, нарязани на кръгчета
  5. 1 бяла ряпа, нарязана на четвъртини, необелена
  6. 3 глави лук, нарязани на полумесеци
  7. 10 зърна черен пипер
  8. 1 дафинов лист
  9. 1 с. л. червен пипер
  10. 1 люта чушка, по желание
  11. 1 стрък розмарин
  12. 1 стрък мащерка
  13. 1 ч. л. сушен джоджен
  14.  сол на вкус
  15. за питките:
  16. 1 ч. ч. бяло брашно
  17. 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  18. ⅓ ч. л. сол

  19. 1 ч. л. бакпулвер
  20. 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  21. 1 ч. л. розмарин, нарязан на ситно
  22. 100 г масло
  23. 2 с. л. червена чушка, нарязана на малки кубчета
  24. 2 с. л. нарязани зелени маслини
  25. 100 г кисело мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В глинен или топлоустойчив съд се объркват месото, зехтинът и всички останали продукти и подправки. Залива се с 2 ч. ч. горещ бульон или вода. Съдът се затваря с капак или алуминиево фолио и се слага в студена фурна. Постепенно се загрява до 160˚ С. Пече се около 2 часа, или докато месото омекне. От време на време се разбърква. Накрая трябва да остане почти само на мазнина.

  2. 2.

    За питките се смесват двата вида пресято брашно със солта, бакпулвера, магданоза и розмарина. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива с брашнената смес на трохи. Добавят се чушката и маслините, после млякото и бързо се забърква меко тесто. Сипва се на плот, поръсен с брашно, и се разточва на пласт с дебелина 2 см. Нарязва се на кръгчета.

  3. 3.

    Капакът или фолиото на ястието се махат и месото се покрива с питките. Слага се за още 20-25 мин. във фурната на 200˚ С, докато питките се зачервят.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари