Задушено овнешко с ароматни питки
В България курбаните обикновено се правят от овнешко. Ако не сте се организирали за тази мащабна дейност, спокойно можете да приготвите тази ароматна и сочна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг овнешко или агнешко месо, нарязано на по-едри кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 300 г целина, нарязана на кубчета
- 4 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 бяла ряпа, нарязана на четвъртини, необелена
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 10 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. червен пипер
- 1 люта чушка, по желание
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 1 ч. л. сушен джоджен
- сол на вкус
- за питките:
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
-
⅓ ч. л. сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. розмарин, нарязан на ситно
- 100 г масло
- 2 с. л. червена чушка, нарязана на малки кубчета
- 2 с. л. нарязани зелени маслини
- 100 г кисело мляко
Начин на приготвяне
- 1.
В глинен или топлоустойчив съд се объркват месото, зехтинът и всички останали продукти и подправки. Залива се с 2 ч. ч. горещ бульон или вода. Съдът се затваря с капак или алуминиево фолио и се слага в студена фурна. Постепенно се загрява до 160˚ С. Пече се около 2 часа, или докато месото омекне. От време на време се разбърква. Накрая трябва да остане почти само на мазнина.
- 2.
За питките се смесват двата вида пресято брашно със солта, бакпулвера, магданоза и розмарина. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива с брашнената смес на трохи. Добавят се чушката и маслините, после млякото и бързо се забърква меко тесто. Сипва се на плот, поръсен с брашно, и се разточва на пласт с дебелина 2 см. Нарязва се на кръгчета.
- 3.
Капакът или фолиото на ястието се махат и месото се покрива с питките. Слага се за още 20-25 мин. във фурната на 200˚ С, докато питките се зачервят.