Агнешко с кисело мляко по албански
Тàве кòси е националното ястие на Албания, което се приготвя много лесно, макар и сравнително дълго. Но това важи и за всяко друго балканско ястие с агнешко.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
- 4 с. л. брашно
- 100 г масло
- 2 с. л. зехтин
- 200 мл горещ зеленчуков бульон или вода
- 3 с. л. ориз
- 3 с. л. пресен риган или 1 с. л. сушен
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 400 г кисело мляко
- 3 яйца
- 2 щипки индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се поръсва със сол, черен пипер и 2 с. л. брашно и се разбърква добре.
- 2.
В тенджера се загряват зехтинът и 50 г от маслото. Месото се сотира до златисто на три части.
- 3.
В тенджерата се слага всичкото месо, залива се с 200 мл горещ зеленчуков бульон или вода и се вари на тих огън под капак, докато месото омекне за около 50 мин.
- 4.
Слагат се оризът, чесънът и риганът. Ако е извряла цялата течност, се наливат още 100 мл горещ бульон или вода. Посолява се на вкус. Вари се на тих огън около 12 мин., докато оризът омекне.
- 5.
Ястието се сипва в тава.
- 6.
Останалото масло се сгорещява и в него се слагат останалите 2 с. л. брашно. Разбърква се на умерен огън 1 мин. Отстранява се от огъня и към него се слага при непрекъснато разбъркване млякото, индийското орехче, сол на вкус и разбърканите яйца.
- 7.
Месото се залива със сместа и се пече в загрята фурна на 200° С около 30 мин., докато се зачерви.