Курбан чорба
Изкуството на курбан чорбата е изключително важно, заради ролята ѝ на приношение, което все пак трябва да зарадва и молителите с вкуса си. Рецептата от сливенския край може и да е с малко продукти, но се приготвя с внимание и уважение към вида и вкуса.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета с костите
- 1 дафинов лист
- 1 глава лук
- 2 с. л. морска сол
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се измива и се залива с 3 л студена вода. Слага се да заври на умерен огън. От момента, в който започне да се образува пяна, тя непрекъснато се отделя с решетеста лъжица. Огънят не бива да е много силен, за да може отделянето на пяната да е постепенно.
- 2.
Когато спре да се отделя пяна, месото се изважда, а бульонът се прецежда през двойно прегъната марля. Връща се месото, добавят се солта, пиперът, цялата глава лук и дафиновият лист. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на тих огън около 2 часа или докато месото омекне.
- 3.
Отново се прецежда бульонът и се сервира в дълбока чиния с няколко късчета месо и пресен селски хляб със самардала.