Агнешки горски гювеч
Бавно, бавно се готви агнешкото и с всяка измината минута вкусът му се смесва с този на гъбите и зеленчуците, докато се получи хармонична и уютна гозба, която сгрява тяло и душа в хладните нощи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на парчета, от
- 100 г пречистено масло или зехтин
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 500 г гъби, нарязани на половини
- 2 червени чушки, нарязани на кръгчета
- 2 зелени чушки, нарязани на кръгчета
- 2 люти чушлета
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 1 ч. ч. бяло вино или розе
- 2 домата, нарязани на кръгчета или 200 г чери домати
- 1 глава чесън
- ½ ч. ч. ориз
- 1 връзка джоджен
- 1 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява и се изпържва на порции в маслото в дълбок тиган. Изважда се и се слага в глинен или чугунен съд с капак.
- 2.
В същата мазнина се слага празът и се разбърква 3-4 мин. Прибавят се чушките, чесънът, мащерката и гъбите. След 7-8 мин. всички зеленчуци се сипват при месото.
- 3.
В тигана от готвенето се наливат виното и 200 мл вода и се слага да поври 3-4 мин. Заливат се месото и зеленчуците, затварят се с капак и се пекат във фурна загрята на 160° С около 2 часа или докато месото омекне. Отделя се бульонът от печенето.
- 4.
Добавя се измитият ориз, слагат се магданозът и джодженът. Залива се с 320 мл от бульона. Посолява се отново, ако има нужда. Отгоре се подреждат доматите и запича без капак 20 - 30 мин. или докато се свари оризът.