Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки горски гювеч

Снимка за Агнешки горски гювеч
200
Време за приготвяне: 200 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Бавно, бавно се готви агнешкото и с всяка измината минута вкусът му се смесва с този на гъбите и зеленчуците, докато се получи хармонична и уютна гозба, която сгрява тяло и душа в хладните нощи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг агнешко месо, нарязано на парчета, от
  • 100 г пречистено масло или зехтин
  • 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 500 г гъби, нарязани на половини
  • 2 червени чушки, нарязани на кръгчета
  • 2 зелени чушки, нарязани на кръгчета
  • 2 люти чушлета
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  • 1 ч. ч. бяло вино или розе
  • 2 домата, нарязани на кръгчета или 200 г чери домати
  • 1 глава чесън
  • ½ ч. ч. ориз
  • 1 връзка джоджен
  • 1 връзка магданоз
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се посолява и се изпържва на порции в маслото в дълбок тиган. Изважда се и се слага в глинен или чугунен съд с капак.

  • 2.

    В същата мазнина се слага празът и се разбърква 3-4 мин. Прибавят се чушките, чесънът, мащерката и гъбите. След 7-8 мин. всички зеленчуци се сипват при месото.

  • 3.

    В тигана от готвенето се наливат виното и 200 мл вода и се слага да поври 3-4 мин. Заливат се месото и зеленчуците, затварят се с капак и се пекат във фурна загрята на 160° С около 2 часа или докато месото омекне. Отделя се бульонът от печенето.

  • 4.

    Добавя се измитият ориз, слагат се магданозът и джодженът. Залива се с 320 мл от бульона. Посолява се отново, ако има нужда. Отгоре се подреждат доматите и запича без капак 20 - 30 мин. или докато се свари оризът.

Подходящи типове вина
Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари