Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена агнешка плешка

Снимка за Пълнена агнешка плешка
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Агнешкото от балканските и близкоизточните породи имат дълги мускулни влакна и затова приготвянето му изисква малко по-твърди методи като начукване на месото и дълга му топлинна обработка. Но и физическите усилия и отделеното време възнаграждават с тази чудесна пълнена плешка за празничната маса.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • за пълнежа:
  • 1 с. л. сушени манатарки
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г отлежал бял хляб, нарязан на малки кубчета
  • 2 с. л. зехтин Classic
  • 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  • 50 г бекон, ситно нарязан
  • 200 г пресни гъби, нарязани
  • 1 с. л. коняк
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 1 ч. л. прясна салвия, ситно нарязана
  • 1 ч. л. трюфелово олио, по желание
  • 1 с. л. белен шамфъстък
  • 1 ч. л. балсамов оцет
  • 1 яйце
  • за месото:
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 агнешка плешка, обезкостена – около 2 кг
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 финокио, нарязано на резени
  • 1 глава чесън
  • 200 мл бяло вино или розе
  •  сол и шарен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Манатарките се накисват в горещото мляко за 1 час и се нарязват на ситно. Връщат се в млякото. В млечната смес се слагат хлебните кубчета.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и беконът. Разбъркват се, докато се зачервят леко. Прибавят се гъбите, разбъркват се на силен огън. Заливат се с коняка, разбъркват се и се добавят подправките, накиснатите хлебни кубчета с манатарките и жълтъка. Отстранява се от огъня, подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се трюфеловото олио, шамфъстъкът и балсамовият оцет. Белтъкът се разбива на сняг и се добавя към сместа.

  • 3.

    Плешката се обезкостява. Слага се между два слоя прозрачно фолио и се начуква с дебела точилка или чук за месо, за да стане с равномерна дебелина. Посолява се, поръсва се с пипер на вкус и се обтрива с горчицата.

  • 4.

    Плънката се сипва в центъра и месото се завива стегнато. Овързва се с бял памучен конец на няколко места, за да си запази формата при печене.

  • 5.

    Месото се слага да се запечата в тиган с 2 с. л. загрят зехтин, докато се зачерви от всички страни.

  • 6.

    Виното се слага да заври и се оставя да се редуцира с ⅓.

  • 7.

    Лукът, морковите, необелените скилидки чесън и финокиото се слагат на дъното на тавичка. Посоляват се и се разбъркват с 2 с. л. зехтин. Отгоре се поставя месото. Залива се с редуцираното вино. Пече се около 150 мин. във фурна, загрята на 150° С, покрито с алуминиево фолио.

  • 8.

    Допича се без фолиото още 30 мин. на 200° С.

  • 9.

    Преди да се нареже, се оставя да почине 10 мин. 

Подходящи типове вина
Апр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари