Агнешки котлетчета с шамфъстък
Ориенталският привкус на тази агнешка рецепта ни подсказва, че някое анасоново питие ще е подходящият избор за обяда или вечерята.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 8 агнешки котлетчета, цяло парче
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. пречистено масло
- 1 с. л. пълнозърнеста дижонска горчица
- 2 ч. л. мед
- 1 ч. л. лимонов сок
- 100 г шамфъстък, едро смлян
- 2 с. л. трохи от бял хляб
- 1 с. л. сусам
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- 1 ч. л. листенца от мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 2 ч. ч. микс зелени салати
- 3 с. л. зърна от нар
- 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
- сол, зехтин и сос от нар на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Парчето агнешки котлети се посолява и се поръсва с черен пипер. Слага се, за да се зачерви от всички страни в загрятото масло и зехтин. Изважда се и мазнината се попива с кухненска хартия.
- 2.
Горчицата се разбърква с меда и лимоновия сок и котлетите се намазват.
- 3.
Разбъркват се шамфъстъкът, трохите, магданозът, ментата, мащерката и сусамът. Сместа се притиска по външната страна на котлетите. Пекат се 20 мин. в загрята фурна на 190° С. Оставят се да починат 5 мин. и се нарязват.
- 4.
За гарнитурата зелените салати се разбъркват със зърната нар и лучените кръгчета и се поръсват със сол, сос от нар и хубав зехтин.