Задушено овнешко бутче с кестени
Трапезата в чест на архангел Михаил е празнична - коли се курбан. Задължителните ястия на софрата включват и овнешко. Кестените в тази празнична рецепта за Архангелов ден придават на този курбан един малко по-екзотичен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4
- 800 г овнешко месо от бута
- 10 зърна черен пипер
- 4 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. водка или ракия
- 500 г кестени, опечени и обелени
- 80 г масло
- 3 глава лук
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се почиства от ципите и мазнините и се слага да се вари в 500 мл вода на слаб огън, като се отстранява събралата се пяна. Когато спре да се пени, се прибавят черният пипер, бахарът, водката, дафиновият лист и едната глава лук, разрязана на четири.
- 2.
Месото се изважда от бульона и се нарязва на парчета. В загрятото масло се задушава лукът, прибавя се доматеното пюре и месото.
- 3.
След 3-4 мин. се прибавя част от бульона и се разрежда до желаната гъстота, като се бърка непрекъснато. Прибавят се солта, захарта и кестените. Вари се до готовност.
- 4.
Месото се сервира с част от целите кестени, а останалите кестени и сосът могат да се пасират на пюре. Сервира се с пресен магданоз и нарязан пресен лук.
Кестените могат да се заменят с маслини. За да се обелят по-лесно кестените и за да не се пръскат при печенето, се срязват леко на кръст на върха.