Задушено лимоново агнешко
180
Време за приготвяне: 180 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Агнешкото месо винаги печели от комбинирането със свежи и ароматни съставки като лимони, бяло вино и ситни лукчета.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на парчета
- 500 г дребни лукчета, обелени
- 500 мл бяло вино
- ½ лимон
- 2 с. л. зехтин
- ½ връзка пресен джоджен или 1 ч. л. сушен
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Виното се слага да поври за 1 минута на силен огън, докато се изпари алкохолът и остане наполовина.
- 2.
В чугунен или глинен съд се смесват месото, лукчетата, виното, сокът и фино настърганата жълта част от кората на лимона, джодженът, сол и пипер на вкус и 2 с. л. зехтин или олио.
- 3.
Ястието се затваря с капак и се пече във фурната на 150° С около 2 часа или докато месото омекне.
- 4.
Отваря се и ако е останал сос, се запича още 20 - 30 мин. на 200° С, докато месото се зачерви и сосът се сгъсти.
-
Подходящи типове вина
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари