Начало За нас Реклама Контакти

Задушен октопод с маслини и лукчета

Снимка за Задушен октопод с маслини и лукчета
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Всеки истински ценител на морската храна добре познава великолепните вкусови качества на октопода. В тази рецепта ние ви го предлагаме в гръцки стил – с маслини, лукчета и много розмарин.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг октопод
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък розмарин
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1 кг малки обелени лукчета
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. зрели маслини
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 600 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 връзка копър, нарязан на ситно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се измива добре, почиства се от вътрешностите, отстраняват се човката и очите. Покрива се с вода, слагат се дафиновите листа, розмаринът и черният пипер и се слага да се вари на тих огън около 45 мин.

  2. 2.

    През това време в загретия зехтин се слагат лукчетата и чесънът и се пържат 5-6 мин. Добавят се доматите и виното. Сосът се сгъстява на огъня за 10-15 мин. Подправя се със сол.

  3. 3.

    Октоподът се нарязва на парчета и се добавя заедно с маслините в соса. Всичко се оставя да поври още 10-15 мин., разбърква се с копъра и се сервира.

Подходящи типове вина
Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари