Задушен октопод с маслини и лукчета
Всеки истински ценител на морската храна добре познава великолепните вкусови качества на октопода. В тази рецепта ние ви го предлагаме в гръцки стил – с маслини, лукчета и много розмарин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг октопод
- 2 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 1 кг малки обелени лукчета
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.ч. зрели маслини
- 1 ч.ч. бяло вино
- 600 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 връзка копър, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се измива добре, почиства се от вътрешностите, отстраняват се човката и очите. Покрива се с вода, слагат се дафиновите листа, розмаринът и черният пипер и се слага да се вари на тих огън около 45 мин.
- 2.
През това време в загретия зехтин се слагат лукчетата и чесънът и се пържат 5-6 мин. Добавят се доматите и виното. Сосът се сгъстява на огъня за 10-15 мин. Подправя се със сол.
- 3.
Октоподът се нарязва на парчета и се добавя заедно с маслините в соса. Всичко се оставя да поври още 10-15 мин., разбърква се с копъра и се сервира.