Задушен октопод с червено вино
Тази гръцка рецепта е типична за средиземноморската кухня. Характерното за гръцката кулинарна традиция е и допълнителният силно ориенталски привкус, познат и у нас.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг октопод
- 500 г лук, нарязан на полумесеци
- 1 ч. л. червен пипер на зърна
- 1 дафинов лист
- 500 г домати
- 200 мл червено вино
- 2 с. л. винен оцет
- 4 с. л. зехтин
- 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. нарязан пресен риган
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 с. л. кедрови ядки
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства и се слага в 2 л вряща вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и една шепа от лука. Оставя се да ври на слаб огън 50 мин.
- 2.
Доматите се обелват и се срязват на четвъртини.
- 3.
Октоподът се нарязва на парченца. Главата се маха.
- 4.
В тиган с капак се слага да се загрее зехтинът. Слагат се лукът и чесънът и се разбъркват 3 мин. Прибавят се доматите, захарта, риганът, магданозът, виното и оцетът. След като всичко поври 5 мин., се подправя със сол, добавя се октоподът и се покрива. Оставя се да къкри на много слаб огън 5-10 мин. Сервира се поръсен с много свежи подправки, кедрови ядки и пресен хляб.