Задушен език със сос от хрян
Специфичният вкус на телешкия език, както и на повечето месни субпродукти, по определение се съчетава добре с лютия хрян, чийто чепат характр в тази рецепта е укротен и освежен от заквасената сметана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 телешки език
- 1 морков
- 1 резен целина
- 1 резен пащърнак
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 дафинов лист
- 2 зърна бахар
- 1 с. л. масло
- 100 мл бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 100 г корен хрян или 2 с. л. паста от хрян
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Езикът се измива добре и се слага да се вари в 2 л вода заедно с нарязаните на едро морков, целина, пащърнак, черния пипер, дафиновия лист и бахара. След като поври 2 часа, езикът се обелва.
- 2.
Сгорещява се маслото и в него се слага целият обелен език. Обръща се от всички страни и се залива с виното. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се задуши на тих огън 30 мин.
- 3.
Хрянът се обелва и се настъргва. Поръсва се с малко сол и се оставя да постои 10 - 15 мин. Разбърква се със сметаната и се подправя със захарта и оцета.
- 4.
Езикът се нарязва и се сервира със соса и нарязани пресни зеленчуци.