Начало За нас Реклама Контакти

Задушен език със сос от хрян

Снимка за Задушен език със сос от хрян
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Специфичният вкус на телешкия език, както и на повечето месни субпродукти, по определение се съчетава добре с лютия хрян, чийто чепат характр в тази рецепта е укротен и освежен от заквасената сметана.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 телешки език
  • 1 морков
  • 1 резен целина
  • 1 резен пащърнак
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 дафинов лист
  • 2 зърна бахар
  • 1 с. л. масло
  • 100 мл бяло вино
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за соса: 
  • 100 г корен хрян или 2 с. л. паста от хрян
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. оцет
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Езикът се измива добре и се слага да се вари в 2 л вода заедно с нарязаните на едро морков, целина, пащърнак, черния пипер, дафиновия лист и бахара. След като поври 2 часа, езикът се обелва.

  • 2.

    Сгорещява се маслото и в него се слага целият обелен език. Обръща се от всички страни и се залива с виното. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя да се задуши на тих огън 30 мин.

  • 3.

    Хрянът се обелва и се настъргва. Поръсва се с малко сол и се оставя да постои 10 - 15 мин. Разбърква се със сметаната и се подправя със захарта и оцета.

  • 4.

    Езикът се нарязва и се сервира със соса и нарязани пресни зеленчуци.


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари