Шекер паре
Любим десерт от векове. Буквално означава „захарно парченце”. Рецептата е на турския ресторант Т & М в София. Добре е сладките хапки да се приготвят ден преди поднасянето - така имат достатъчно време да се напоят със сиропа. Важно е и маслото да е много качествено.
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- за топчетата:
- 650 г брашно
- 1 с. л. пшеничен грис
- 1 с. л. захар
- 2 пакетчета бакпулвер
- 6 яйца
- 250 г масло на стайна температура
- 30 половинки орехови ядки
- за сиропа:
- 1 л вода
- 1 кг захар
- 1 резен лимон
Начин на приготвяне
- 1.
В голяма купа се изсипва брашното. Към него се прибавят грисът, захарта, бакпулверът, 4 цели яйца и 2 белтъка. Жълтъците се запазват.
- 2.
Замесва се на ръка и се добавя маслото. Трябва да се получи средно твърдо тесто.
- 3.
Оформят се топчета с големина на орех. Нареждат се върху суха тава, като леко се натискат с пръст по средата. Намазват се със запазените жълтъци, а в получилата се вдлъбнатинка се слага половин орехова ядка.
- 4.
Пекат се 25 - 30 минути на 180° С. Оставят се да изстинат добре.
- 5.
От захарта и водата се прави захарен сироп - когато сиропът заври и захарта се разтопи, се прибавя лимонът.
- 6.
Студените топчета се заливат с още горещия сироп, похлупват се и се оставят за 12 часа..