Начало За нас Реклама Контакти

Шекер паре

Снимка за Шекер паре
150
Време за приготвяне: 2 часа и половина + 12 часа за сиропиране
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Любим десерт от векове. Буквално означава „захарно парченце”. Рецептата е на турския ресторант Т & М в София. Добре е сладките хапки да се приготвят ден преди поднасянето - така имат достатъчно време да се напоят със сиропа. Важно е и маслото да е много качествено. 

СъставНеобходими продукти за около 30 броя

  • за топчетата:
  • 650 г брашно
  • 1 с. л. пшеничен грис
  • 1 с. л. захар
  • 2 пакетчета бакпулвер
  • 6 яйца
  • 250 г масло на стайна температура
  • 30 половинки орехови ядки
  • за сиропа:
  • 1 л вода
  • 1 кг захар
  • 1 резен лимон

Начин на приготвяне

  • 1.

    В голяма купа се изсипва брашното. Към него се прибавят грисът, захарта, бакпулверът, 4 цели яйца и 2 белтъка. Жълтъците се запазват.

  • 2.

    Замесва се на ръка и се добавя маслото. Трябва да се получи средно твърдо тесто.

  • 3.

    Оформят се топчета с големина на орех. Нареждат се върху суха тава, като леко се натискат с пръст по средата. Намазват се със запазените жълтъци, а в получилата се вдлъбнатинка се слага половин орехова ядка.

  • 4.

    Пекат се 25 - 30 минути на 180° С. Оставят се да изстинат добре.

  • 5.

    От захарта и водата се прави захарен сироп - когато сиропът заври и захарта се разтопи, се прибавя лимонът.

  • 6.

    Студените топчета се заливат с още горещия сироп, похлупват се и се оставят за 12 часа.. 

Подходящи типове вина
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари