Пикаронес
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г брашно
- 125 г обелена тиква
- 125 г обелени сладки картофи
- 2 ч. л. семена от анасон
- 7 г суха мая или 20 г прясна
- ½ ч. л. сол
- oлио за пържене
- за соса:
- 120 мл меласа от захарна тръстика или 100 г мека захар мусковадо
- 1 пръчка канела
- 3 зърна карамфил
- портокалова кора
- зелени смокинови листа или 2-3 сушени смокини
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата и картофите се нарязват на малки кубчета, заливат се с 200 мл вода и се слагат заедно с анасона да врат на умерен огън за 30-40 мин., докато почти се превърнат в пюре. Разбърква се с дървена лъжица, за да се хомогенизира. Охлажда се и се разбърква с маята.
- 2.
Прибавя се ¾ от брашното и се разбърква с лъжица. Постепенно се прибавя останалото брашно. Тестото трябва да стане меко и пухкаво, малко по-меко от това за пица. Покрива се и се слага да втасва за около 90 мин.
- 3.
За сиропа се смесват меласата или захарта с 120 мл вода и се варят на слаб огън около 10 мин. Консистенцията трябва да бъде като на мед. Прибавят се останалите съставки и се вари още 2 мин.
- 4.
Загрява се поне 3 см олио в дълбок тиган.
- 5.
Ръката се потопява в солена вода, вземат се 2-3 с. л. от тестото, оформя се на топка само с пръстите на едната ръка без палеца. С палеца в средата се прави дупка и се оформя пръстен. Внимателно се слага да се пържи в тигана. Гевречетата се пържат около 2 мин. от всяка страна, докато се зачервят. Отцеждат се върху кухненска хартия. Сервират се по 2-3 гевречета, залети със соса.