Яйчна закуска
Според експертите по хранене закуската била най-важното ядене за целия ден. Давала сили, стимулирала мисловния процес и т.н. Не напразно всяка сутрин милиарди майки по света се мъчат да измислят нещо за своята челяд. Процесът се усложнява, когато челядта е злояда, както често се случва в една определена възраст. Затова всяко ястие, приготвено специално за малките членове на семейството, трябва да е направено с фантазия, която да накара малчуганите да хапнат поне нещо. Яйчната закуска по-долу е вариант на соления кекс, но с много зеленчуци и по-малко брашно. Всички съставки могат да се променят според сезона, например карфиол, броколи, тиквички, варени картофи, печени чушки и пр.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 4 яйца
- ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 50 г масло
- ½ зелена чушка, нарязана на ситно
- ½ червена чушка, нарязана на ситно
- 3 с. л. зелен грах
- 100 г. бяло сирене, натрошено
- 100 г настърган чедар или кашкавал
- 100 г шунка или винервурст, нарязани на парченца
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява и в него се слагат да се задушат чушките. Прибавя се наденицата и се разбърква 1-2 мин., докато си пусне аромата.
- 2.
Яйцата се разбиват добре. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера. Слагат се сиренето, грахът, кашкавала и задушените чушки с наденицата.
- 3.
Сместа се слага да се пече във форма за кекс или в малка правоъгълна топлоустойчива формичка. Първо се пече 15 мин. на 200°С, а след това 20 мин. на 180°С. Нарязва се на квадратчета и се сервира с кисело мляко. Може да се направи на камионче с намазани филийки с масло една върху друга, колела от краставица и чери доматчета и врати от чедар или каросерия от домат, нарязан по екватора с резени сирене.