Яйчен крем с хайвер и кълнове
Предястията от яйца са едни от най-фините и апетитни възможности за вкусна вечеря, особено ако са поднесени с деликатесни храни като червения хайвер.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 ч. ч. течна сметана 35%
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 6 едри яйца в картонена кутия
- 70 г пармиджано или грана падано, ситно настъргано
- 2 с. л. дребни кълнове – люцерна, лук и други
- 2 с. л. червен хайвер
-
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
С помощта на малка остра ножичка се изрязват върховете на черупките на яйцата. Вътрешността им се запазва, а яйчните черуки се измиват с гореща вода и се подсушават.
- 2.
Кипват се сметаната и млякото с бял пипер на вкус. Разбиват се с тел 3 яйца и 3 жълтъка. Врящите мляко и сметана се сипват в разбитите яйца при непрекъснато разбъркване. Прибавя се половината от настърганото пармиджано. Сместа се разпределя в черупките, които се поставят обратно в картонената опаковка.
- 3.
Опаковката се слага в тавичка и се налива гореща вода, която да стигне до половината от височината на яйцата. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 13 мин. Охлаждат се.
- 4.
Останалото пармиджано се сипва на тънък слой върху хартия за печене. Слага се във фурна, загрята до 180° С, докато се зачерви. Охлажда се и се начупва на парчета.
- 5.
Яйчният крем се поднася с лъжичка от хайвера, парче запечено пармиджано и щипка зелени кълнове.