Яхния от агнешко и сини сливи
На трапезите за много български празници традиционно присъства овчето месо, но тъй като този продукт се намира все по-трудно по магазините, заменете го с агнешко. В тази рецепта то е апетитно съчетано със сладкия, леко карамелен вкус на сушените сливи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г агнешко или овнешко месо
- 100 г масло
- 2 ч. ч. сушени сини сливи
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 с. л. брашно
- 2 ч. л. захар
- 2 зърна карамфил
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сливите се измиват и се накисват в студена вода за една нощ.
- 2.
Месото се почиства от мазнините и жилите и се нарязва на парчета. Маслото се сгорещява и в него се запържва лукът, когато омекне, се слагат месото и карамфилът.
- 3.
Месото се подправя със сол и се покрива с вода. Оставя се да къкри, докато почти се свари. Тогава се слагат сливите.
- 4.
Приготвя се карамел, като захарта се сложи в тиган на нагорещен котлон. Когато започне да се топи, се разбърква непрекъснато, докато получи хубав светлокафяв цвят. Прибавя се към месото и сливите. Оставя се да поври още 3-4 мин.
- 5.
В сух тиган се слага брашното и при непрекъснато разбъркване се препича леко.
- 6.
Препеченото брашно се разтваря в 2 с. л. вода и се прибавя към готовото ястие. Разбърква се още 2-3 мин.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина