Начало За нас Реклама Контакти

Яхния от агнешко и сини сливи

Снимка за Яхния от агнешко и сини сливи
60
Време за приготвяне: 1 час + 12 часа за сливите
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

На трапезите за много български празници традиционно присъства овчето месо, но тъй като този продукт се намира все по-трудно по магазините, заменете го с агнешко. В тази рецепта то е апетитно съчетано със сладкия, леко карамелен вкус на сушените сливи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г агнешко или овнешко месо
  2. 100 г масло
  3. 2 ч. ч. сушени сини сливи
  4. 2 глави лук, нарязани на ситно
  5. 1 с. л. брашно
  6. 2 ч. л. захар
  7. 2 зърна карамфил
  8.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сливите се измиват и се накисват в студена вода за една нощ.

  2. 2.

    Месото се почиства от мазнините и жилите и се нарязва на парчета. Маслото се сгорещява и в него се запържва лукът, когато омекне, се слагат месото и карамфилът.

  3. 3.

    Месото се подправя със сол и се покрива с вода. Оставя се да къкри, докато почти се свари. Тогава се слагат сливите.

  4. 4.

    Приготвя се карамел, като захарта се сложи в тиган на нагорещен котлон. Когато започне да се топи, се разбърква непрекъснато, докато получи хубав светлокафяв цвят. Прибавя се към месото и сливите. Оставя се да поври още 3-4 мин.

  5. 5.

    В сух тиган се слага брашното и при непрекъснато разбъркване се препича леко.

  6. 6.

    Препеченото брашно се разтваря в 2 с. л. вода и се прибавя към готовото ястие. Разбърква се още 2-3 мин.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари