Ягодово-ментов крем
Ягодите и сметаната вървят заедно през годините и отдавна са се превърнали в класическа двойка. Присъединяването на ментата към тях обаче прави новосформираното трио незбравимо, пухкаво и безкрайно изкусително.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 мл течна подсладена сметана
- 200 мл заквасена сметана
- 200 г крем сирене
- 4 с. л. пудра захар
- 200 г пресни ягоди, нарязани на ситно
- 2 с. л. ментов ликьор
- 2 с. л. разтопен бял шоколад за украса
- 100 г ягоди за соса
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. пудра захар за соса
- 4 ч. л. конфитюр от ягоди
- 4 бишкоти
- стръкчета мента и ягоди за украса
Начин на приготвяне
- 1.
В голяма купа се смесват двата вида сметана, крем сиренето и захарта. Разбиват се с миксер на пухкав крем.
- 2.
Отделя се ⅓ от разбития крем и се смесва с ментовия ликьор.
- 3.
Останалият крем се разбърква с нарязаните на много ситно ягоди.
- 4.
Сосът се приготвя, като ягодите се пасират, смесват се с лимоновия сок и захарта.
- 5.
От шоколада с помощта на фунийка се шприцоват различни формички върху хартия за печене.
- 6.
Кремът се подрежда в чаши, като на дъното се поставя по лъжичка конфитюр, парче бишкота и се редуват пластове от ментовия и ягодовия крем. Отгоре се украсява със соса, ягода, стръкче мента и шоколадова формичка.